Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu Toplandı

  18.01.2014   2820 okunma   
Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Grubu, Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 4. Ulusal Kongresinin ardından 12 Ocak 2014 tarihinde Ankara'da TTB Merkez Konsey Binası'nda toplandı.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar şu şekilde:

1. Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirilen Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 4. Ulusal Kongresi’ne ilişkin değerlendirmeler paylaşıldı. Sürecin ve Kongre hazırlık çalışmalarının yeterince ortaklaştırılamadığı eleştirisi üzerinde duruldu. Tüm eksikliklerine rağmen önemli bir etkinlik/çalışma olduğu ve geliştirilmesi gerektiği paylaşıldı. Kongrede konuşulanların günlük hayatımıza aktarılabilmesi için örgütlü mücadele gerektiği üzerinde duruldu.

Kongre kitabının çözümünün bittiği, yazılı halinin düzeltme ve düzenlemelerden sonra yaklaşık 20 gün içinde paylaşılabileceği konuşuldu. Hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz web sitemiz üzerinden  http://www.saglikcalisanisagligi.org/ paylaşılacak.

2. Sağlık çalışanlarının sağlığına ilişkin yürütülecek çalışmaların bir yıl Çalıştay, bir yıl Kongre ile sağlıkçılar ile paylaşılabileceği konuşuldu. Çalıştay’ın 2014 yılı Ekim ayında “Sağlık alanında meslek hastalığı tanımları” ana başlığı ile gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 5. Ulusal Kongresi’nin 2015 yılı sonbahar aylarında yapılabileceği konuşuldu.

3. Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu (SÇS ÇG) çalışmalarının sağlık alanındaki yapılarla ve sağlıkçılarla daha çok buluşabilmesi için çeşitli yöntemler konuşuldu. SES’in eğitimlerine “sağlık çalışanlarının Sağlığı” başlığının eklenebileceği ve şubelerde, temsilciliklerde yapılan eğitimlerde standart bir aktarımın olabileceği, böylelikle 60 ilde ortalama 50-60 kişiye ulaşılmış olacağı belirtildi.

3-5 Nisan 2014 tarihleri arasında Ankara’da başteknisyenlerin katılacağı bir toplantıda SÇS ÇG’yi ve etkinliklerini tanıtan bir oturum olabileceği konuşuldu.

Uzmanlık derneklerine, kongrelerinde SÇS ÇG’ye yer vermek üzere bir yazı yazılabileceği konuşuldu.

4. Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile daha yakın çalışmanın gerekliliği vurgulandı.

5. “Sektöre özel risk değerlendirilmesi” konusunu önemli olduğu ve mutlaka gündeme alınması önerildi.

6. 
Sağlık Çalışanlarının Sağlığına ilişkin bir soru önergesi hazırlayıp TBMM’ye verilebileceği konuşuldu. Bu önergede “Kaç hastanede Kurul var?, Kaçı çalışıyor?..vb” gibi net sorular sorulabileceği paylaşıldı.

7. Sağlık çalışanlarının yaşadıkları iş kazalarını veya meslek hastalıkları ile ilgili deneyimlerini paylaşmada güçlük çektikleri belirtildi. Bu çekinceyi azaltabilmek için kazanımı olan davaların (silikozis olguları..vb) ve süreçlerin web sayfamızda paylaşılabileceği konuşuldu.

8. Broşür çalışmalarına hız verilmesi planlandı. Görev alan kişiler mümkün olan en kısa sürede broşür hazırlıklarını tamamlayıp Grup ile paylaşacaklar.

“Ameliyathane ortamında karşılaşılan riskler ve korunma yolları”: Can Atalay, Mevlüde Karadağ, Onur Öztürk, Emel Gönen, Nezaket Özgür

“Laboratuvar ortamında karşılaşılan riskler ve korunma yolları”: Özlem Gülbahar, Özlem Azap

“Ergonomik riskler ve korunma yolları”: Nurşen Yılmaz Badi, Yeter Kitiş

“Radyolojik riskler ve korunma yolları”: Nezaket Özgür

“Ruhsal riskler ve korunma yolları”: Burhanettin Kaya

“Sağlık çalışanları ve tüberküloz”: İpek Özmen, Şeref Özkara

“Yasal mevzuat ve hukuksal yaklaşım”: Hasan Oğan

9. İlkbahar aylarında “Hukuk” paneli yapılabileceği konuşuldu.

10.  Taşeron sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek üzere Dev Sağlık İş ile daha yakın çalışılması gerektiği üzerinde duruldu. Ayrıca SES’in taşeron işçileri de içeren çalışmasının web sayfamız üzerinden paylaşacağız.

11. Gelişen olaylarla ilgili olarak daha hızlı bir refleks verebilmek için Ankara’da her hafta düzenli olarak toplanan sağlık emek örgütleri ile dha yakın çalışmamız gerektiği üzerinde duruldu.