Sakarya Tabip Odasından Doktora Saldırıya Kınama

  16.09.2014   2650 okunma   
Sakarya Tabip Odası, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde hasta yakınlarının doktora yaptığı saldırıyı kınadı. Sakarya Tabip Odası Başkanı Gökhan Gedikli, yaptığı yazılı açıklamada, dün gece Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servis'te görev yapan nöbetçi acil asistanının hasta yakınları tarafından saldırıya uğradığını belirtti. Saldırıya uğrayan doktorun adli rapor alarak hasta yakınından şikayetçi olduğunu kaydeden Gedikli, hekime ve sağlık çalışanına şiddetle mücadelede meslektaşlarının yanında olduklarını ve olayın takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Acil servislerde aşırı başvuru yükünün getirmiş olduğu iş yoğunluğunun hizmet almak isteyen vatandaşların acil kavramını işinin çabuk görülmesi olarak yorumlaması sonucu bu elim olayların yaşandığını belirten Gedikli; "Şiddet uygulayanların haklılığını göstermemektedir. Şiddet bir hak ve hizmet talep yöntemi değildir. Şiddet ilkel toplumların dili olup modern ve medeni dünyamızda yer almamalıdır." dedi.

Acil servislere başvuru yükünün azaltılması, gerçek acillere gerekli ve yeterli zaman ve müdahalenin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın ilgili STK'ların sahada çalışanların ve akademisyenlerin mutlaka görüşlerine gerekli hassasiyeti ve ehemmiyeti göstermesi gerektiğini vurgulayan Gedikli, şunları söyledi: "Radikal kararlar ile çözümleri üretmelidir. Aksi takdirde acil servislerde ne çalışacak personel kalacaktır ne de hizmet kalitesi artırılacaktır. Sağlıkta şiddet konusunda 2013 yılında meclis araştırma komisyonu raporu yayınlanmasına rağmen gerekli tedbirleri almak ve anayasal düzenlemeleri gerçekleştirmekte bir türlü harekete geçmeyen yetkilileri tekrar göreve davet ediyoruz. 17 Nisan 2012’de Gaziantep’te sağlık şehidimiz olan Ersin Arslan’ın acısı henüz yüreğimizde taze iken yeni kayıplar yaşamak istemiyoruz. Şiddetin önüne geçilmesi için daha kaç can verilmesi gerekli acaba? Şiddetle başa çıkabilmek için kısa orta ve uzun vadeli çözümler üretilmeli. Kısa vadede sağlıkta şiddet yasası derhal uygulanmalıdır. Hasta ile sağlık çalışanı arasına kanun veya polisiye güç girmemeli mantığı çözüm üretmemektedir. Aksine şiddeti körüklemektedir. İlgili hastanelerimizin yöneticilerinin de bu konuya hassasiyetle eğilip şiddetle başa çıkabilmek adına gerekli girişimleri yapmalarını bekliyoruz."

kaynak: haber3.com/10.09.2014