Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu ve Kongre Düzenleme Kurulu Toplantısı Sonuçları

  02.07.2015   1202 okunma   
Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu ve Kongre Düzenleme Kurulu Toplantısı 28 Haziran 2015 tarihinde TTB Merkez Konseyi binası, Ankara'da gerçekleşti.

Toplantıda alınan kararlar aşağıdaki gibidir:

1.Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu olarak -şiddet de dahil olmak üzere- sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunların raporlaştırılacak.  Başlangıç olarak basından, sosyal medyadan ve çevremizden isim ve tarih belirterek aylık derlediğimiz olayları aylık raporlar halinde kamuoyu ile paylaşılacak. Örneğin bıçaklanan güvenlik görevlisinin beyaz kod verememesi durumunda olduğu gibi “sağlık çalışanı tanımı” başta olmak üzere sorunları görünür hale getirmeye katkı sunmaya çalışılacak. Sağlıkçının sağlıkçıya uyguladığı şiddet ise ayrıca ele alınması gereken önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.

2.Sağlık çalışanlarının sağlığı web sitemizi daha yaygın kullanarak hazırlamayı planladığımız aylık rapor için de web sayfamızdaki haberler de kaynak olarak  kullanılacak.

3.Gerek Kongre hazırlık süreci için gerekse SÇS ÇG’nin süreklilik gösteren çalışmaları için katılımcı örgütlerin yerel birimlerinden temsilciler belirlenmesi istenecek. Örneğin 4 Temmuz’da Ankara’da yapılacak TTB Genel Kurulu’nda bu başlık gündeme taşınacak. SES, THD yerel birimlerinin durumunu gözden geçirilecek.

4.Facebook ve twitter gibi sosyal medya araçlarını etkin ve yaygın kullanmak üzere destek alınacak.

5.Sosyal medyada, televizyon kanallarında ..vb paylaşmak üzere sağlık çalışanlarının sağlığı başlığına ilişkin bir kısa film/video hazırlığı yapılacak. Bunun için senaryo, olay ve görsel malzeme toplanacak.

6.Meclis’e yeni giren sağlıkçı milletvekilleri ile iletişime geçilecek. Kongre öncesi TBMM’de Kongre’yi duyurmak üzere basın toplantısı yapılacak.

7.3 Ekim 2015 Cumartesi günü Sağlık Bakanlığı’nın önünde olabildiği ölçüde geniş katılımlı bir eylem ile hem sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekilecek hem de Kongre duyurulacak. Görsel malzeme olarak kullanabilek fotoğraflara..vb ulaşmaya çalışılacak.
 
8.Bilindiği gibi, sağlık çalışanlarına yönelik olarak  oluşturduğumuz “çalışma koşulları ve risk değerlendirme anketi” nin verileri Kongre’de sunulacaktır. Ankete web sayfamızdan ulaşmak olanaklıdır. (http://saglikcalisanisagligi.org)
Ayrıca ankete  https://www.ttb.org.tr/anketyap/861666 linkinden de ulaşılabilir.  Anketin yaygınlaştırılması verilerin toplanabilmesi için çok önemli olup süreç hızlandırılmalıdır.

9.Kongre’de görev alan kolaylaştırıcı ve konuşmacılara ulaşılarak sunumlarından beklentilerin ne olduğu aktarılacak.

10.Risk değerlendirmesine ilişkin yürütülecek çalışmanın 16 başlığından yetiştirilebilenler Kongre’de sunulacak. Örneğin mikrobiyoloji laboratuvarında çalışanlara yönelik planlanan isk değerlendirme çalışmasını tamamlamayı planlıyoruz.

11.Kongre’ye ilişkin salon kirası, konuşmacıların ulaşımı ve konaklaması, çay-kahve ikramı, öğle yemeği, kayıt yapılması ve sonrasında çözümlenmesi..vb giderlerin ve hazırlanması planlanan kısa film/video için profesyonel destek alınması durumunda ortaya çıkacak maliyetin katılımcı örgütler tarafından karşılanması tekrar konuşuldu.