Sağlık Personeline Saldıranlara Rekor Ceza Verildi.

  26.04.2016   4268 okunma   

Sağlıkta şiddetin cezası her geçen gün artıyor.112 Acil Servis görevlilerine saldırarak yaraladığı iddiasıyla yargılanan 30 yaşındaki Hatice Ç.’ye 16 bin, aynı yaştaki Kader Ö.’ye 13 bin 250 lira para cezası verildi.

 Olay, geçen 19 Aralik’ta Fethiye’nin Tasyaka Mahallesi’nde meydana geldi. Saat 04.30’da 112 Acil Servis Istasyonu’nu arayan bir kadin, arkadasinin bayginlik geçirdigini öne sürerek ambulans gönderilmesini istedi. Ihbar üzerine doktor Aydin Alptekin ile acil tip teknisyeni Melek Pay, Mustafa Kuscu’nun yönetimindeki yaptigi ambulansla verien adrese gitti.
 
Burada asiri derece alkollü oldugu öne sürülen Hatice Ç. ile Kader Ö. saglik ekiplerine, hastanin evde oldugunu ancak anahtarlari olmadigi için eve giremediklerini söyledi. Bunun üzerine Aydin Alptekin hastanin hayati tehlikesinin bulunabilecegini belirterek, eve girmek için itfaiye çagiracagini söyledi. Alptekin’i durdurmaya çalisan Hatice Ç., evde hasta olmadigini kaydederken, bu kez de bayilanin Kader Ö. oldugunu aktardi. 
 
SAGLIK GÖREVLILERINE TIRNAKLARIYLA SALDIRDILAR
 
Saglik görevlilerinin eve bakma israri üzerine küfür etmeye baslayan Hatice Ç. ve Kader Ö. ambulansin geç geldigini bahane ederek saldiriya geçti. Acil tip teknisyeni Melek Pay’i yere yatirarak döven kadinlar, Aydin Alptekin ve Mustafa Kuscu’yu da tirnaklariyla yüzlerinden ve vücutlarinin çesitli yerlerinden yaraladi. Tehdit savuran Hatice Ç. ve Kader Ö. çagrilan polis tarafindan gözaltina alinirken, tedavi için gittikleri Fethiye Devlet Hastanesi’nde ’Basit tedaviyle geçebilecek yaralanma’ raporu alan saglik görevlileri kadinlardan sikayetçi oldu.
 
KARAR DURUSMASI YAPILDI
 
Hatice Ç. ve Kader Ö. hakkinda ’tehdit, kamu görevlisine hakaret, kasten yaralama ve görevini yaptirmama’ suçlarindan açilan davanin karar durusmasi Fethiye 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapildi. Durusmaya saldiriya ugrayan saglik görevlileri ile saniklar Hatice Ç. ve Kader Ö. katildi. Saglik çalisanlarina yönelik siddetin önüne geçilmesi için çalismalar yürüten Demokratik Saglik- Sen Mugla Subesi üyeleri de adliyeye gelerek durusmayi takip etti.
 
"ALKOLLÜYDÜK HATIRLAMIYORUZ"
 
Mahkeme baskani tarafindan son kez savunmalari sorulan Hatice Ç. ve Kader Ö., olay gecesi alkollü olduklarini belirterek yasananlari hatirlamadiklarini savundu.  Dr. Aydin Alptekin ise, saldirinin yani sira "Sizi burada barindirmayacagiz", "Eninde sonunda sizi bulduracagiz" gibi tehditlere maruz kaldiklarini belirterek, olayin ardindan gittikleri birçok vakada büyük tedirginlige kapildiklarini anlatti.
 
MAHKEME PARA CEZASI VERDI
 
Mahkeme heyeti durusmaya verdigi 2 dakikalik ara ardindan kararini açikladi. Hatice Ç.’ye ’kamu görevlisine hakaretten’ 8 bin lira, ’kasten yaralama ve görevini yaptirmama’ suçundan 8 bin lira olmak üzere toplam 16 bin lira, Kader Ö. ise ’kamu görevlisine hakaretten’ 5 bin 250 lira, ’kasten yaralama ve görevini yaptirmama’ suçlarindan ise 8 bin lira olmak üzere toplam 13 bin 250 lira adli para cezasina çarptirildi. Önceden sabikalari bulunmadigi için hükmün açiklamasi geri birakilan saniklar, 5 yil içinde baska bir suça karismalari halinde para cezasini ödemek zorunda kalacak.
 
"SAGLIK ÇALISANLARINA YÖNELIK SIDDET OLAYLARININ TAKIPÇISIYIZ"
 
Durusma çikisi görüntülenmek istemeyen Hatice Ç. ve Kader Ö. adliyeyi arka kapidan terk ederken, Demokratik Saglik-Sen Mugla Sube Baskani Göksel Tatli, görevi basinda siddete maruz kalmis saglik çalisanlarinin yaninda yer almak için adliyede olduklarini söyledi. Yapilan yeni düzenlemeyle saglik çalisanlarina yönelik siddetin tutuklamaya varan sonuçlari olacagini aktaran Tatli, bugün verilen kararin da örnek olmasi gerektigini kaydetti.
 
"2 SANIK DA SUÇLU BULUNDU"
 
Sendika adina durusmaya katilarak saglik görevlilerini savunan Izmir Barosu’na kayitli avukat Mithat Cemre Günay, saniklara verilen cezanin benzer yargilamalara göre yüksek ve örnek bir ceza oldugunu söyledi. Caydiricilik açisindan 2 saniga ayri ayri ceza verilmesinin önemli oldugunu aktaran Günay, "Sabikalari olmadigi için hükmün açiklanmasi geri birakildi. Cezalari 5 yil ertelenmis oldu. Ancak örnek teskil etmesi açisindan 2 sanikta suçlu bulunmustur. Bundan sonra saglik çalisanlarina yönelik siddet olaylarinin yine takipçisi olacagiz. Bu olaylarin yasanmadan önlenmesi açisindan, saniklara verilen ceza bizi sevindirmistir" diye konustu.

kaynak: gazetesaglik.com/24.04.2016