‘Sorumlu AKP’nin hayata geçirdiği Sağlıkta Dönüşüm’

  31.05.2016   2385 okunma   

Samsun’da görevi başında öldürülen Dr. Kamil Furtun, ölümünün birinci yılında yurt genelinde birçok sağlık çalışanı tarafından anıldı. Eylemlerde; sağlık alanında yaşanan şiddetin sorumlusunun, AKP iktidarı ile uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı olduğu vurgulandı.

Ankara Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de, Sağlık Bakanlığı önünde Dr. Kamil Furtun'un katledilişinin birinci yılı dolayısıyla eylem yaptı. Sağlık alanında yaşanan şiddeti lanetleyen sağlık emekçileri, sağlık alanında yaşanan şiddetin sorumlusunun sağlık emekçileri değil, AKP ile hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı olduğunun altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “Dr. Kamil Furtun’u katledilişinin birinci yılında anıyoruz. Sağlıkta şiddeti lanetliyoruz” pankartı açarak, “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin'” , “Sağlıkta Dönüşüm Ölüm Demektir”, “AKP Sağlığa Zararlıdır” sloganları attı.

Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını yapan ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Önal, bir yıl önce Dr. Kamil Furtun’un Samsun’da çalıştığı hastanede görevi başında katledildiğini, sağlık politikalarına kurban edildiğini söyledi.

BAKANLIĞA ELEŞTİRİ

Hastane idaresinin, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından defalarca belgeleriyle gündeme getirilen ve duruşma tutanaklarına da geçen bir dizi ihmalinin olduğunun altını çizen Önal, şunları kaydetti:

“Bu olayda açık ihmali olan hastane idaresi halen görevine devam etmektedir. Hatta olayın açığa çıkmasını engellemek için, bilgi ve belgeleri sızdırmakla suçladıkları hastane çalışanlarına soruşturmalar açılmıştır. Ne yazık ki sağlık alanında yaşanan şiddete karşı, en can alıcı durumda dahi Bakanlığın tutumu bu olmuştur.”

SORUMLU AKP'NİN UYGULAMALARIDIR

“Türkiye’de her gün 30 sağlık çalışanı görevi başında şiddete maruz kalıyor” diyen Önal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıkta şiddet sağlık emekçilerinin canını almaya devam ediyor. Sağlık alanında yaşanan şiddetin sorumlusu sağlık emekçileri değildir. Sorumlu AKP iktidarı ile tanıştığımız sağlıkta dönüşüm programıdır. Sorumlu, sağlıkta dönüşüm programının hayatımıza soktuğu performans sistemi ve kışkırtılmış hasta talebidir. Türkiye nüfusunun çok üzerindeki yıllık acil servis başvurularıdır. Yöneticilerin hekimleri hedef gösteren söylemleri ve değersizleştirme politikalarıdır.”

kaynak: birgun.net/31.05.2016