Kan Merkezinde Çalışanlar İçin Önemli Karar

  03.02.2017   2238 okunma   

Zonguldak’ta Üniversite Hastanesi Kan Merkezinde görevli laborantların riskli birime hizmet verdikleri sürelerde döner sermaye ek ödemelerinin riskli birim katsayısından hesaplanması için açtığımız davayı kazanmamızın ardından bu kez de Eskişehir’de Devlet Hastanesi Kan Merkezi çalışanları için kazandık.

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde Kan Bankası Biriminde Laboratuvar Teknisyeni olarak görev yapan iki üyemize riskli birimlere hizmet verdikleri süreler için döner sermaye ödemesinin riskli birimlere yönelik öngörülen katsayı üzerinden hesaplaması taleplerinin reddedilmesi üzerine sendikamız tarafından dava açılmıştı.

Davayı görüşen Eskişehir 2 İdare mahkemesi verdiği kararda mevzuat hükümlerinde döner sermaye ödemelerinin yapılması konusunda fiili çalışma durumu esas alındığı belirtilerek  “ Riskli birimlerde çalışan sağlık personeli için öngörülen ek ödeme katsayısından bu birimlerde sürekli görev yapan personel gibi mesailerinin belli kısımlarını bu birimlerde geçirerek fiilen bu birimlerde çalışan diğer personelin de "çalışılan süre ile orantılı olarak" yararlandırılması gerekeceği açıktır. “ denildi.

Mahkeme, Mesai içi ve mesai dışında yoğun bakım ünitesi gibi riskli birimlere fiilen hizmet verenlerin riskli birimlere verdiği bu hizmet süreleri esas alınmak suretiyle karşılığı olan döner sermaye ek ödemesinin riskli birimler için öngörülen katsayılar üzerinden değerlendirilerek ödeme yapılması gerektiğine hükmederek idarenin bu talebin reddi yönünde karar vermesinin hukuka uyarlılığının bulunmadığına karar verildi.

Hukuka aykırılığı tespit edilen işlem nedeniyle yoksun kalınan maddi haklarında laboratuvar teknisyenlerine ödenmesine hükmedildi.

kaynak: medihaber.com/31.01.207