Tabip Odası iş güvencesi istedi

  06.03.2017   1301 okunma   

MANİSA Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, OHAL döneminde hekimlerin iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını öne sürerek, sağlıkta sözleşmeli, esnek, taşeron ve performansa dayalı ücret uygulamasına son verilmesini istedi.

 Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, son yıllarda uygulanan sağlıkta dönüşüm programının sağlık sistemini piyasaya teslim ettiğini ve çalışma koşullarını bozduğunu ileri sürdü. Bilgin, "Hekimlerin tüm karşı çabasına rağmen, performansa dayalı ücretlendirme yöntemi, hekimliği piyasa koşullarına sürükleyerek hekimlik uygulamalarını tartışılır hale getirmiştir. Yine sağlık alanında uygulanan sözleşmeli, esnek ve taşeron çalışma biçimlerinin de, en az performansa dayalı ücretlendirme kadar değerlerimizin aşınmasına katkısı olmuştur. Bu nedenle, özlük hakları mücadelemiz, sadece ücretlerimizin artırılması, iyi koşullarda çalışma talebimiz olarak algılanmamalıdır. Bu taleplerimiz, iyi hekimlik yapmamızın yollarını açacaktır" dedi. Hekimlerin iş güvencesinin kalmadığını öne süren Bilgin, "Özellikle OHAL ile birlikte keyfilik derecesine varan işten atmalar yaşanmaktadır. İş güvencesi, iyi hekimlik yapmanın önde gelen koşullarındandır. İş güvencesi olmayan bir hekim, özgür olamaz ve hekimliğini icra ederken kendini baskı altında hisseder. Hekimlerin iş güvencesi olan bir ortamda çalışması, sadece hekimler açısından değil, hastalarımızın haklarının korunması açısından da çok önemlidir. Siyasal iktidardan kamuda ve özelde hekimlerin iş güvenceli çalışmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

 Doktorların haftalık çalışma saatlerinin çok üstünde çalıştığını iddia eden Bilgin, hekimlerin haftada en fazla 56 saat çalışabileceğini belirterek, "Hekimlerin büyük bir bölümü haftalık çalışma saatlerinin çok üzerinde çalışmaktadır. Asistan hekimler açısından bu durum, daha da büyük bir sorun haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı'ndan talebimiz, haftalık çalışma süresinin, fazla mesailer ve nöbetler de içinde olmak üzere 48 saati aşmaması; asistan hekimler için, nöbetler sırasında eğitim alma durumları da gözetilerek haftalık çalışma saatinin en fazla 56 saat olmasıdır" dedi..

kaynak: hurriyet.com.tr/01.03.2017