Samsun Tabip Odası : Her gün 30 çalışan şiddet görüyor

  23.03.2017   1294 okunma   

SAMSUN Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, Türkiye'de her gün 30 sağlık çalışanının şiddet gördüğünü açıkladı.

Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, Tekkeköy İlçesi'ndeki 112 istasyonuna pazar günü gerçekleştirilen silahlı saldırı nedeniyle bir basın açıklamasında bulundu. Dr. Erkan, "Geçtiğimiz pazar günü Tekkeköy 112 istasyonu çalışanları üzücü ve çirkin bir saldırıya maruz kalmışlardır. Bu olay kentimizde can alan, can yakan şiddetin, sağlık hizmeti sunanlarına yönelik istatistiklerine eklenmiştir" dedi.

ÇARE, YASAL DÜZENLEMELERDE

Türkiye'de her gün 30 sağlık çalışanın şiddete maruz kaldığını belirten Dr. Murat Erkan, "Şiddet olayları karşısında her kesimden yapılan kınamaların ve protestoların toplumsal duyarlılık ve tepki oluşturmak adına olumlu olduğu düşünülse de gelinen aşamada bunun bir çare olmadığı da görülmektedir. Yine de yaşanan şiddet olayına karşılık, tepkilerini gösterenlere yönelik idarecilerin, 'Yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp, insani duyguları istismar edenler' şeklindeki genellemelerini, suçlamalarını kabul etmek mümkün değildir. Yine idarenin 'Şiddet olaylarına ilişkin yasal düzenlemeleri çare görmemesi'de ayrıca sorunlu bir yaklaşımdır. Demokratik sosyal hukuk devletinde çözümler, güvenlik önlemlerinin yanında, toplumsal mutabakatta kabul gören demokratik tavırlarla ve hukuk yolunda aranmalıdır" diye konuştu.

Şiddeti önleyici, caydırıcı bir adım olarak Türk Tabipleri Birliği tarafından Türk Ceza Kanunu’na 'ek madde' önerisi hazırlandığını ve bu önerinin 14 Mart Tıp Bayramı'nda kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Erkan, ayrıca şunları belirtti:

"Ne yazık ki şiddete karşı gerekli yasal düzenlemelerin şimdiye kadar yapılmamış olması, şiddete başvurmayı adeta teşvik etmiştir. Yasa teklifinde, sağlık kurumlarında çalışan sağlık personeline karşı şiddet uygulayan kişilere 2 ile 4 yıl arasında bir hapis cezası öngörülmektedir. Şiddet nedeniyle sağlık hizmeti kesintiye uğrarsa, ceza yarı oranında artırılmaktadır. Bu yasa önerilerimizin ivedilikle kabul görmesini ve TCK’ya eklenmesi tüm sağlık çalışanları tarafından şiddet konusunda etkin ve samimi bir adım olarak algılanacaktır. Tekkeköy 112 çalışanı sağlıkçı arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun diyor, böylesi olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz."

kaynak:hurriyet.com.tr/22.03.2017