Yemen'de sağlık emekçileri bir yıldır maaş alamıyor

  20.10.2017   1039 okunma   

Yemenli hekimler, savaş ortamında bir yıldır maaş almadan çalışıyor.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Yemenli kamu sağlık çalışanlarının bir yıldır savaş ortamında maaşlarını almaması üzerine yeni bir kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında Yemenli yetkililere ve uluslararası topluma çağrı yapan MSF, halihazırda zayıf olan sağlık sisteminin bel kemiği olan doktor, hemşire, ebe ve diğer sağlık emekçilerinin maaşlarının ödenmemesinin, ülkedeki sağlık sistemini daha büyük bir çöküşe sürüklediğini ve ülke çapındaki kolera salgınını tetikleyen faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili ayrıntılı bir rapor yayınlayan MSF, bu kez sosyal ağlardan kamuoyuna çağrı yaptı ve #1Year0Salary (1 yıldır 0 maaş) etiketiyle duyurulan Thunderclap kampanyasına destek istedi. Dünya çapındaki MSF sağlık personeli de Yemenli sağlık çalışanlarıyla dayanışma göstermek için #1Year0Salary mesajıyla fotoğraflar paylaşacak.

On binlerce sağlık emekçisinin de aralarında bulunduğu 1,2 milyon kamu personelinin çoğunun bir yıldır maaş almadan çalıştığını ve sağlık hizmetlerinin çok sınırlı düzeyde bile olsa devam edebilmesi için elinden geleni yaptığını belirten MSF Yemen Sağlık Koordinatörü Melissa McRae, konuyla ilgili olarak, “Kamu sağlık çalışanları bir yıldır maaş almadan hayat kurtarmaya devam ederken, bir yandan da kendi ailelerini nasıl doyuracaklarını, güvenliklerini nasıl sağlayacaklarını düşünüyorlar. Maaşların ödenmesi hayat kurtaran bir müdahaledir. Bu ücretlerin ödenmemesi sağlık sisteminin çöküşünü hızlandıracağı gibi ölümcül sonuçları da beraberinde getirecektir. 2,5 yıldır süren savaş nedeniyle Yemen’de önlenebilir hastalıklar ve ölümler giderek artıyor ve bu durum kısmen, kamu sağlık çalışanlarının maaşlarının ödenmemesiyle ilişkili. Bu nedenle MSF olarak kamu sağlık çalışanlarına maaşlarının derhal ödenmesi ve gerekli adımların acilen atılması için Yemenli yetkililere ve uluslararası topluma çağrı yapıyoruz” dedi.

Yemen’in Abs Hastanesinde zor şartlarda görevine devam eden Dr. Muhammad Ahmed son bir yıldır yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Beş yıldır hastanenin ayakta hasta tedavi biriminde çalışıyorum. Gördüğüm hastaların neredeyse tamamı acil tıbbi vakalar. Aynı zamanda beslenme yetersizliği, ishal, şeker hastalığı, göğüs enfeksiyonu, uyuz, idrar yolu enfeksiyonları, bademcik iltihabı, eklem yangısı ve sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklarla çok sık karşılaşıyorum. Biz bölgede hizmet vermeye devam eden tek hastane olduğumuz için herkes tedavi için buraya geliyor. Ben bir yıldır tam maaş alamadım. Ramazan ve Kurban Bayramlarından hemen önce yarımşar maaş aldım ve bu bizi bir süre idare etti. Hacca’daki Abs kasabasında yaşadığım için hastalarım beni tanıyor, ben hastalarımı tanıyorum. Hastalarım benden çok daha kötü durumda çünkü bölgede sağlık hizmetlerine erişimde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Özel hastaneye gidecek paraları yok. Eğer ben hastaneye gelmezsem, onlara kim yardım edecek? Geçimimi sağlayabilmek için öğleden sonra özel bir hastanede çalışıyorum. 12, 9 ve 4 yaşlarında üç çocuğum var ve onların da bana ihtiyaçları var. Yemen’deki sağlık sistemi neredeyse tamamen çökmüş durumda. Biz zorluk çeksek de, diğer insanların acılarını dindirebilmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”

30 Mart-26 Ağustos tarihleri arasında ülke çapında 91 bin 645 kolera hastasını tedavi eden MSF, Yemen’in 10 vilayetinde yönettiği veya destek verdiği sağlık tesislerinde kamu görevlisi olan bin 200 sağlık emekçisinin maaşını ödüyor. Geçen yıl Yemen’deki projelerine yönelik 56 milyon avrodan fazla harcama yapan MSF, kampanya aracılığıyla uluslararası maddi desteğin yetersizliğine dikkat çekiyor.


Kaynak: sol.org.tr / 20.10.2017