İstanbul Pendik'te aile hekimi darp edildi

  24.01.2018   2859 okunma   

Pendik ilçesi Hatice Kuşçulu Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimi olarak görev yapan, İSTAHED’in komisyonlarında aktif olarak çalışan ve Pendik İlçesinde de İSTAHED İlçe Başkanı olarak görev yapan arkadaşımız, üyemiz, bizlerden biri; Dr İsmail Burçin Yalçın, 24.01.2018 tarihinde, saat 11.00 civarında yasal olmayan talebi yerine getirilmediği bahanesi ile hasta yakını tarafından şiddete maruz kalmıştır.

Saat 11.00 civarı, KENDİSİNE KAYITLI BİLE OLMAYAN bir hastanın yakını, HASTASINI GETİRMEDEN ilaç yazdırmak istemiştir. Tabii ki bu talep doktor arkadaşımızca yerine getirilmemiş, hasta yakınına da “hastayı görmeden ilaç yazmanın kanunen suç olduğu, hastanın kayıtlı hekimine bizzat başvurması gerektiği, yatalak ise de evde bakım birimine başvuru yaparak hizmet alabilecekleri” söylenmiştir.

Bunun üzerine hasta yakını Dr. Yalçın’a saldırmış ve darp etmiştir. Bu olayla ilgili olarak Hukuk komisyonumuzun da müdahelesi ile darp raporu alınırken “İŞ KAZASI” bildirimi de yapılmıştır, bundan sonraki süreç de bunun üzerinden yürütülecektir. İSTAHED tüm varlığı ile İlçe Başkanının yanındadır.

Dr. İsmail Burçin Yalçın’a tüm aile hekimi arkadaşlarımız adına geçmeyeceğini bile bile, geçmiş olsun diyoruz. Bizler İSTAHED olarak “ETKİN BİR SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI”nın derhal hayata geçmesi adına çalışmaya devam edeceğiz.

Konu hakkında İSTAHED Yönetim Kurulu da bir duyuru ve çağrı yayınladı :
Geçmiş olsun ve kınama mesajlarının işe yaramadığının bilincindeyiz.
Darp nedeni de tam bir ironi.

Aylardır ilçe ilçe dolaşıyor, hukuksuz işlem yapmayın diyoruz üyelerimize. Hukuken sıkıntı yaşarsınız, SGK tepenize binmeye kalkar diyoruz. Örneklerini de görüyoruz. Ama biliyoruz ki bizler ne kadar etik ne kadar olması gerektiği gibi çalışırsak o kadar şiddette maruz kalma riskimiz de artıyor.

Bu nedenle demiştik ki, yanlış iş yaparsak hukuk, yapmazsak hastalar hesap sormaya kalkar. Zira politika böyle işliyor.

Tam da öyle oldu.

Hastasını getirmeyen, hatta arkadaşımızda kaydı olmayan bir şahıs “hesap sormaya” kalktı. Elbette o hesabı kendisi hukuk önünde verecek ama biliyoruz ki bu bizi mutlu etmeyecek, şiddeti önlemeyecek. Ertelenmiş, paraya çevrilmiş ya da açıklanması geriye bırakılmış hükümlerle hukuk bu şiddetin önüne geçemeyecek, darp edilenin içine su serpemeyecek.

İsmail Burçin Yalçın iş yerinde işini doğru düzgün yaparken darp edildi.

Her ne kadar bunun adı kaza olmasa da hukuken yeni bir adım atarak “darp raporu” ile birlikte “iş kazası” bildirimi de yapıldı. Kendisine 4 gün istirahat verildi. Bu dört gün için yerine vekil bırakmazsa bir de ücreti kesilecek. Bunları söylerken içimiz sıkılıyor ama gerçekler böyle. İş kazası ve idarenin bu kazaları önleme görevi konusunda da gereken girişimler bu sayede başlatılacak ve takibi yapılacaktır.

Biz dernek olarak bu konuda gereken hukuki girişimlerde arkadaşımızla birlikteyiz. 30 Ocak Salı günü saat 15:00 de de çalıştığı Hatice Kuşçulu ASM’de basın açıklaması için ilçe başkanlarımız ve tüm duyarlı meslektaşlarımız ile buluşacağız. Basın açıklamamıza tüm sağlık STK’larını bekliyoruz.

İSTAHED olarak sağlıkta şiddet konusunda etkin adımlar atılana kadar da bu işin peşini bırakmayacak, bu tür olaylarda tepkimizi en üst düzeyde vereceğiz.

Kamuoyuna Saygı İle Duyurulur.
İSTAHED Yönetim Kurulu


Kaynak: istahed.org.tr / 24.01.2018