Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu 13 Mayıs 2018 Ankara'da Toplandı

  15.05.2018   718 okunma   

Toplantıya farklı kurumlardan toplam 32 kişi katıldı. Katılımcıların tanışmadan sonra günümüze kadar Çalışma grubu olarak gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi aktarıldı.

Ardından “skopi ilişkili riskler” ve “mobbing” konulu toplantılar için görüşler paylaşıldı, değerlendirmeler yapıldı.

Sağlık çalışanlarının aşılanmasını ve aşılanmada yaşanan sorunları da içeren “sağlık gözetimi” başlığında bir broşür hazırlanması planlandı.

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 7. Ulusal Kongresi’nin 2019 yılı Ekim ayında yapılması planlandı.

“Skopi ilişkili riskler” konulu toplantıya ilişkin notlar

Radyolojik risklere ilişkin olarak her meslek grubunun ve çalışanlarının, hastanelerin hemen her biriminde sıkıntılar yaşamakta olduğu örneklerle aktarıldı. Ayrıca mevcut kullanım koşullarında radyolojik risklerin önemli ölçüde hasta güvenliğini de tehdit ettiği  ifade edildi.

Bu nedenle konunun her yönüyle irdelenmesi ve çözüme yönelik önerilerin geliştirilmesi için 20 -21 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul'da bir toplantı (çalıştay/sempozyum) yapılmasına karar verildi.

Toplantıda konunun radyasyon kullanımında yer alan tüm sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği temelinde işlenmesine ve konu başlığın “Sağlık Çalışanlarında Radyasyon Güvenliği” olması, ayrıca toplantının akademik bilgi paylaşımından çok sağlık çalışanının yaşadığı sıkıntılara, sonuçlarına ve çözüm yollarına işaret etmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Toplantıya yaptığı iş nedeniyle bir şekilde radyasyona maruz kalan tüm sağlık çalışanı temsilci kurumlarının, Sağlık Bakanlığı, TAEK, ÇSGB ve gerektiğinde ilgili uzmanların, hasta derneklerinin davet edilmesi gerektiği konuşuldu.

Toplantı öncesinde de sağlık çalışanlarının maruz kaldığı radyolojik risklere, sorunlara, korunma önlemlerine ve katılımcıların düşüncelerinin alınmasına yönelik olarak  anket yapılması kararı da alındı.

“Sağlık Çalışanlarına Yönelik Mobbing” konulu toplantıya ilişkin notlar

Sağlık çalışanlarında yönelik mobbinge ilişkin bilgi düzeyinin düşük olduğu, mobbing tanımının önemli olduğu; neyin mobbing olduğunun bilinmesinin yanı sıra “neyin mobbing olmadığının” da bilinmesinin gerektiği vurgulandı.

Görev tanımlarındaki belirsizlikler nedeniyle çok sıkıntı yaşandığı belirtilirken mobbingin kanıtlanmasında delillendirme, tanıklıklar konusunda da önemli sorunların yaşandığı belirtildi.

Sağlık hizmetinde çok farklı amaçlarla mobbing uygulandığı, bazı mobbingin yıllardır uygulanması nedeniyle kanıksandığı, normal bir davranış biçimi olarak kabul edildiğinin altı çizildi.

Hak arama yollarını tanımlamanın önemi üzerinde durularak “Mobbinge maruz kalmamak için neler yapmak gerekir?” konusunda bilgilendirme yapılmasının önemli olduğu vurgulandı.

Mobbing çalıştayının Aralık 2018’de Ankara’da yapılması kararlaştırıldı.