112 Acil Servis Çalışanlarının Psikolojisi Bozuluyor

  14.09.2018   1184 okunma   

İkinci el cep telefonu satıcıları ile annelerin çocuklarını konuşmayı öğretmek için 112 komuta merkezlerine arayarak meşgul etmeleri, 112 çalışanlarının psikolojisini bozdu. 

Binlerce asılsız ihbarların geldiği 112 sağlık ekiplerine sapıklardan sonra şimdi de ikinci el cep telefonu satıcıları ile çocuklarını konuşturmaya alıştırmaya çalışan anneler dadandı.

Satılan telefonların seslerini test etmek ve küçük çocuklarını konuşturmaya alıştırmak isteyen anneler, ücretsiz ve kartsız olarak aranabilen 112 ekiplerini arayarak meşgul ediyor.

Bursa’da, 112 ekiplerine gelen günlük 40 bine yakın ihbarın yüzde 90’ı asılsız çıkıyor.

Bu durum 112 ekiplerinin çalışmasını olumsuz yönde engellerken psikoljilerini de bozuyor. 112 komuta merkezinde telefonları karşılayan personel, yaşadıkları bu olaylara fazla dayanamayınca ayda bir psikolojik tedaviye başladı. 112 görevlileri, bu durumu aşmak için yasal yollara başvurmasına rağmen bir türlü olumlu sonuç alamadı.

112 komuta merkezinde görevli Dr. Müge Güner, günde 40 bine yakın ihbar aldıklarını ancak bunların yüzde 10’nun gerçek çıktığını söyledi.

Gelen ihbar telefonlarının yüzde 90’nın boş çıktığını anlatan Dr. Güner şöyle konuştu: “Son dönemlerde de ilginç yöntemlerle karşılaşıyoruz.

112’nin ücretsiz olduğunu bilen 2. el cep telefonu satıcıları satış sırasında telefonların ses sisteminin çalışıp çalışmadığını teyit etmek için buraya arıyor. Bunlar yetmiyor gibi bir de bilinçsiz anneler türedi. 

Bu anneler küçük çocuklarının konuşmalarını geliştirmek için bizlere arıyor. Telefonu çocuğun eline verip dakikkalarca bizi meşgul ediyor. Biz de ihbar diyerek durumu anlamaya çalışıyoruz. Böyle olunca da bir hayli vakit harcanıyor.”

Yaşadıkları bu olaylar karşısında artık sinirlerinin gerildiğini ve psikolojilerinin bozulduğunu dile getiren Dr. Güner, bunlara bir çare bulunması gerektiğini belirterek, “Artık bizler dayanamıyoruz. Biz de insanız. Artık psikojimiz bozuldu. Ayda bir hastaneye giderek bir psikologdan geçiyoruz. İnsanlarımız biraz daha duyarlı olsun” dedi.

112 komuta merkezinde görevli doktorlardan Dr. Merdan Hançer de, sapıklardan şikayetçi. Dr. Hançer, asılsız ihbarların en başında sapıkların geldiğini ve bunlar arasında da özellikle kızların çoğunlukta olduğunu kaydetti. Dr. Hançer, şunları dile getirdi: “İnsanlar arayıp, bizlere her türlü kötü sözü söylüyor. Ahlaksız teklifte bulunan bile var.

Özellikle çocuklar ve kızla.r bizi çok arıyor. Onlara telefonlarının numalarını kaydettiğimizi ve savcılığa-polise bildireceğimizi söylüyoruz. Ama yine de yapacaklarından vazgeçmiyorlar. İnsanlar bizim burada oturup telefon dinleyerek rahat ettiğimizi zannediyor. Ama öyle değil, burada yaşadıklarımız karşısında sinir sistemlerimiz bozuldu. İş sonrası uzun süre kendimize gelemiyoruz. 112’nin ücretsiz olduğunu bilen herkes elini telefonu arayıp arıyor.”

112 Komuta Merkezi Müdürü Dr. Süleyman Arı ise, personelinin bu tür durumlardan yıldığını ve psikolojisinin bozulduğuna işaret etti.

Bu konuda ilgili yerlere yasal başvurular yaptıklarını ancak bundan da bir türlü sonuç alamadıklarını kaydeden Dr. Arı, “Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için yeni bir proje hazırlıyoruz. Onu kısa sürede yaygınlaştıracağız. Bu yöntemle sorunun azalacağına inanıyoruz.” dedi.

kaynak: www.attyiz.biz.tr/12.09.2018