Paramedik Kongresinde Sağlık Çalışanlarına 'Şiddet' Anlatıldı

  17.10.2012   3783 okunma   
Paramedik Derneği ve Akdeniz Üniversitesi Paramedik Programı ortaklığında '1. Ulusal Paramedik Kongresi' Kemer'de yer alan Rose Residence Hotel de gerçekleştirildi. 81 ilden 300'ün üzerinde sağlık çalışanını bir araya getiren kongrenin en çarpıcı başlığını ise; sağlık personeline yönelik 'şiddet' konusu oluşturdu.

Paramedik mesleği mensuplarını, doktor, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere ambulans ve acil hizmetlerinde görev yapan tüm sağlık çalışanları Kemer ilçesinde yer alan Rose Residence Hotel de düzenlenen '1. Ulusal Paramedik Kongresi'nde bir araya geldi. Paramedik Derneği ve Akdeniz Üniversitesi Paramedik Programı ortaklığında düzenlenen kongre cumartesi günü başlayarak Pazar günü son buldu. 2 gün içerisinde çok bölümlü ve konulu olarak gerçekleşen kongrede Sağlık Bakanlığı'ndan Prof. Dr. Ali Coşkun, Paramedik Derneği Başkanı ve Paramedik Kongresi Eş Başkanı Umut Uğurel'in yanı sıra; Akdeniz Üniversitesi SHMYO Müdürü Prof. Dr. Feyyaz Önder, Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD Başkanı Prof. Dr. Oktay Eray, Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin gibi isimler de yer aldı.

KONGREDE TARTIŞILAN KONU BAŞLIKLARI
Kongrede yer alan konu başlıkları arasında; acil sağlık hizmetlerinin yeni yapılanması ve paramedik politikası, şiddet, malpraktis, ölüm kararı, komuta kontrol merkezi, zamana bağlı geri döndürülebilir olgular 'SVO', hastane öncesi alanda acil hastaya yaklaşım, crush sendromu, ileri yaşam desteği, hastane öncesi alanda aneljezi ve sedasyon, operasyon bölgesinde hastaya yaklaşım ve tahliye zinciri, paramedik eğitimi ve ambulans yer aldı.

SAğLIK PERSONELİNİN EN BÜYÜK SORUNU ŞİDDET
Birbirinden farklı konuların yer aldığı kongrede en dikkat çeken ise; Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hamit Hancı'nın anlatımıyla 'şiddet' konusu oldu. Paramedik Derneği Başkanı Umut Uğurel de sağlık çalışanlarının en büyük sıkıntısının görevini yapmaya çalıştığı sırada şiddete maruz kalması olduğunu bildirdi. Yaşanan olaylarda şiddetin nasıl ve ne şekilde karşılarına çıktığını kongrede tartışan sağlık çalışanları ayrıca 'şiddetin önüne geçebilir miyiz?' sorusunun da cevabını aradı. şiddeti önleme yolları arasında iyi iletişim teknikleri kullanmanın faydalı olacağına dikkati çeken Uğurel, ayrıca 'Hastane öncesi alanda şiddet', 'şiddete Maruz Kaldıktan Sonra Ne Yapmalıyız?' konularını da özetle anlattı.

Kongre Pazar günü yapılan oturumların ardından sona erdi.


kemergozcu.com / 14.10.2012