Doktorların ‘Dayak’ İtirafı!

  21.11.2013   2756 okunma   
‘Sağlıkta şiddet anketi’ne katılan doktor ve hemşirelerin yüzde 49’u hasta ya da hastalarına şiddet uygulamak istediğini söyledi. Sağlık çalışanlarının yüzde 11’i ‘Hastaya şiddet uyguladım’ dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Havva Öztürk ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nden Uzman Hemşire Elif Babacan tarafından ’Sağlıkta Şiddetin Nedenleri’ konulu 4 ayrı anket çalışması yaptı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı 16 hastanede görevli 156 doktor, 422 hemşire ve 220 diğer personel olmak üzere toplam 798 sağlıkçı ile yapılan çalışmada elde edilen bulgular hayli çarpıcı.

Ankete katılanların yüzde 74’ü hastanelerde sağlık personeline şiddet uygulandığını gördüğünü belirtti. Sağlık personelinin yüzde 68’i şiddetin sağlık sistemindeki aksaklıklardan meydana geldiğini, diğerleri ise hasta ve hasta yakınlarından kaynaklandığını vurguladı.

Neden ilgisizlik

Ankete katılan sağlık personelinin yüzde 53’ü sistem kaynaklı şiddetin nedenini muayene için bekleme sürelerinin uzamasına bağladı. Sağlıkçıların yüzde 43’ü hasta ve yakınları tarafından uygulanan şiddete sağlık personelinin ilgisiz ve duyarsız kalmasının neden olduğunu söyledi.

Araştırmanın en çarpıcı bulgusu ise sağlık personelinin yüzde 49’unun bazen kendisinin de hasta ve hasta yakınlarına karşı şiddet uygulamak istediğini söylemesi oldu. Sağlık çalışanlarının yüzde 11’i hasta ve hasta yakınına şiddet uyguladığını belirtti.

Hasta ve hasta yakınlarıyla yapılan anketlerde elde edilen bulgular da dikkat çekici. Hastaların yüzde 23’ü tıbbi sekreterlerin, yüzde 19’u hemşirelerin ve yüzde 15’i hekimlerin şiddeti hak ettiğini düşünürken, yüzde 39’u da sağlık personeline şiddet uygulamak istediğini vurguladı. Hastaların yüzde 9’u ise sağlık personeline şiddet uyguladığını açıkladı.


Kaynak: gazetevatan.com / 14.11.2013