Sağlıkçıların Talepleri Duyulmuyor, Şiddet sürüyor

  18.08.2014   2854 okunma   
Sağlıkta şiddetin önlenmesine dair hekim örgütlerinin talepleri dikkate alınmıyor, şiddetin boyutu büyüyor.  Hasta yakınları dün Adana Devlet Hastanesi acil servisinde nöbetçi Doktor Cem Kurt’un kolunu kırdı. 4 kişi tarafından darbedilen Dr. Cem Kurt tedavi altına alındı. Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Kurt’u tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti.

‘HASTANIN İYİLİĞİNİ DÜŞÜNDÜK KOLUMUZU KIRDILAR’


Sokakta alkol aldıktan sonra düşerek yaralanan adı açıklanmayan bir kişi, 112 Acil Servis ambulansı ile Adana Devlet Hastanesi acil servisine getirildi. Burada ilk müdahalesi yapılan hastaya bakan Dr. Cem Kurt, beyin tomografisi çekilmesi için sevk etti. Hasta yakınları, boş yere bekletildiklerini iddia ederek, Dr. Cem Kurt’la tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine hasta yakınları M.D, İ.S, A.S. ve A.E, doktoru dövdü.

Dr. Kurt, konuyla ilgili, “Hastanın iyiliği için tomografi filmi çekilmesi gerektiğini söylediğimizde hasta yakınları, ‘Bizi bekletmeyin, bizi gönderin, bizi ne tutuyorsunuz’ demeye başladı. Tomografi filminin çekilip, nöroloji uzmanının görmesi gerekir dediğimde tarafıma küfür edildi. Ardından bana saldırdılar. Saldırmalarına bir anlam veremedim”

SİSTEM ŞİDDETİ KIŞKIRTIYOR


Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Kurt’u tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti. Mungan, hekimlere saygı duyulmasını sağlamak konusunda başta sağlık müdürlükleri, başhekimlikler ve sağlık bakanı olmak üzere ülke yönetiminde söz sahibi olan herkesin görev alması, bu konuda ciddiyetini bilerek davranması gerektiğini belirtti,

“4 kişinin saldırısına maruz kalan arkadaşımızın kırıklarının yanında ruhsal travması var. Sağlık çalışanına yapılan hiçbir şiddet kabul edilemez. Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesi ile doruğa ulaşan şiddet, ne yazık ki halen mevcut kışkırtmalar, sağlık sisteminde aksayan her şeyin sorumlusunun hekim ve sağlık çalışanları olarak gösterilmesi nedeniyle çözüme kavuşmaktan çok uzaktır. Aksine her gün mesleğimizden, meslek onurumuzdan başlayan kayıplar şimdi hem beden sağlığımızı hem de ruh sağlığımızı olumsuz etkileyecek boyutlara gelmiştir. Bunun affı, özrü olmaz” dedi. (ADANA)

HEKİM ÖRGÜTLERİNİN SESİNİ DUYUN!


Öte yandan uzun zamandır hükümete şiddetin önlenmesine dair projeler sunan hekim ve sağlık örgütlerinin talepleri görmezden geliniyor.
Türk Tabipleri Birliği bir dizi önlemin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na ek madde konulmasını öneriyor. TTB’nin önerdiği ek şöyle:
“Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar
Sağlık personelini etkileme ve sağlık hizmetini kesintiye uğratma
(1) Sağlık personeline yerine getirdiği sağlık hizmeti nedeniyle yapmaması gereken bir işi yapması veya yapması gereken bir işi yapmaması için emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Bu fiiller sonucunda sağlık hizmeti kesintiye uğramışsa yukarıdaki fıkraya göre belirlenen ceza yarı oranında artırılır.

TEKLİF GEREKÇESİ


TTB teklifinin gerekçesinde ise şunlar dile getiriliyor: “Sağlıkları, yaşamları, kısaca canları tehlike altında olan sağlık çalışanları; sağlık alanındaki şiddetin, sağlık çalışanlarının mesleklerini hasta yararına ve özerk bir biçimde sunmalarına yöneldiğini, bir baskı aracı olarak kullanıldığını, sağlık hizmetlerini kesintiye uğrattığını, diğer hastaların da sağlık hizmeti alma haklarını ihlal ettiğini ve böylece kamu sağlığını bozduğunu belirtmektedirler. Bu durumun önüne geçecek tedbirlerden biri olarak Türk Ceza Kanunu’nda örneği de olan yeni bir yasa maddesinin kabul edilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütün üyelerinden acilen talep etmekte, beklemektedirler."

Kaynak: hekimedya.org / 18.08.2014