Sağlık Çalışanlarından Şiddete Karşı Eylem

  02.07.2015   2960 okunma   
İstanbul Tabip Odası üyeleri ve yöneticilerinin aralarında bulunduğu sağlık çalışanı bir grup, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği’nde önceki gün bir asistan hekimin hasta yakınları tarafından saldırıya uğradığı gerekçesiyle hastane önünde eylem yaptı. Sağlık çalışanları 'Resmen kelle koltukta çalışıyoruz' diyerek tepkilerini dile getirdi.

Eyleme darp edilen asistan hekim Mustafa Okan İyikesici’nin yanı sıra Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ozan Toraman ile hastanede çalışan sağlık personeli katıldı. ’Sağlıkta şiddete son’ yazılı pankart açan grup, ’Hastanelerde şiddet istemiyoruz’ şeklinde slogan attı. Burada bir konuşma yapan asistan hekim Mustafa Okan İyikesici uğradığı saldırıyı anlattı. İyikesici, "Pazar günü 19.30 sıralarında doğumhanede hasta bakıyordum. Bir hasta yakını doğumhaneye girdi. Hasta yakınlarının buraya duramayacağını ve dışarı çıkması gerektiğini söyledim. Israrla hasta yakını dışarı çıkmayınca küfürler savurarak uzaklaştı. Sonra başka bir tanıdığını yanına alarak tekrar doğumhaneye geldiler. Tekme tokat bana saldırdılar. 4-5 özel güvenlik görevlisi geldi ve ellerinden zor kurtuldum" dedi.

"KELLE KOLTUKTA ÇALIŞIYORUZ"

Saldırganlardan şikayetçi olduğunu belirten İyikesici, 10 gün iş göremez raporu aldığını kaydetti. Olaydan sonra psikolojik travma yaşadığını ifade eden İyikesici, "Bu tip olayların bir daha yaşanmasını istemiyorum. Okmeydanı Hastanesi’nde hiçbir güvenlik önlemi yok. Resmen kelle koltukta çalışıyoruz. Bir takım önlemlerin alınmasını istiyorum" diye konuştu.

RAŞİT TÜKEL: "SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÜVENCESİZ KOŞULLARDA ÇALIŞMAK İSTEMİYOR"


Raşit Tükel ise konuşmasında sağlık çalışanlarına yönelik kontrolden çıkmış şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalındığını dikkat çekti. Tükel, "Günde 30 sağlık çalışanı şiddete uğruyor, ayda bin şiddet vakasıyla karşı karşıya kalıyoruz. 2002 yılında sağlıkta dönüşüm programının uygulanmaya başlaması ve hastalarımızın giderek bu program içerisinde mağduriyetinin arttığı bir dönem yaşıyoruz. Sağlık hizmeti almayan gelen hastalarımızla sağlık hizmeti veren sağlık çalışanları karşı karşıya geliyor. Ancak hastane idarecileri gerekli önlemleri almıyorlar. Güvensiz ortamlarda çalışılıyor. Şiddetin uygulanmasına zemin hazırlanıyor ve bunlar düzeltilmiyor. Hastane yöneticileri sağlık çalışanlarına yönelik bu şiddet olaylarına yönelik herhangi bir adım atmıyorlar. Sağlık çalışanları bu nedenlerle güvencesiz koşullarda çalışmak istemiyorlar. Biz bu koşulların düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şubesi’nin ortak basın açıklaması okundu. Grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

kaynak: hurriyet.com.tr/30.06.2015