7 Aylık Hamile Doktor 14 Mart Tıp Bayramı'nda Saldırıya Uğradı

  22.03.2016   3157 okunma   

7 aylık hamile Aile Hekimi Leman Okul, 14 Mart Tıp Bayramı'nda bir hastasının sözlü ve fiziksel saldırısına uğradı.

Doktorlara yönelik şiddet, bu kez de Tekirdağ'da ortaya çıktı. Şarköy Cumhuriyet Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan 7 aylık hamile Aile Hekimi Leman Okul, 14 Mart Tıp Bayramı'nda bir hastasının sözlü ve fiziksel saldırısına uğradı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orhan Tekin'in yaptığı yazılı açılamaya göre;
"69 yaşındaki hasta, ilaç yazdırmak üzere, Şarköy Cumhuriyet Aile Sağlığı Merkezi'ne geldi. Dr. Leman Okul, hastanın istediği ilaçlardan ikisini yazdı; diğerinin antibiyotik olduğunu ve ağrı kesici gibi sürekli kullanılamayacağını belirterek üçüncü ilacı yazamayacağını söyledi. Doktorun uyarısı karşısında sinirlenen hasta, ilaç kutusunu Leman Okul'un yüzüne fırlatarak, "antibiyotiği yaz" diye ısrar etti. Dr. Leman Okul, kapıyı açarak hastadan çıkmasını istediğinde beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Hasta, 7 aylık hamile doktoru omuzlarından tutarak duvara doğru itti ve hakaretler yağdırmaya başladı. Dr. Leman Okul, saldırganın elinden kaçarak polisi aradı. Olay yerine gelen polis ekipleri, 69 yaşındaki saldırganı karakola götürdü. Doktor Leman Okul, hastasından şikayetçi oldu.
Ne yazık ki, bu olay doktorlara yönelik ilk saldırı değil. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orhan Tekin ve meslektaşları bir gün önce, görev yaptıkları Antalya Altınkum Aile Sağlığı Merkezi'nde bir kadın hastanın sözlü ve fiziksel saldırısına maruz kaldı."
Yıllardır izlenen yanlış politikalar sonucunda, halkın hekim ve sağlık çalışanlarına karşı kışkırtıldığını ve sağlıkta şiddetin rutin bir hale geldiğini söyleyen Dr. Orhan Tekin, siyasileri, bu konuda durup düşünmeye ve önlem almaya davet etti. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orhan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık Bakanlığı'na çağrımızdır; sağlık alanında şiddetin yaygınlaşmasında geldiğimiz son durumu iyi analiz edin. Sağlıkta şiddet yasasının çıkması için, daha kaç sağlık çalışanının ölmesi, fiziksel ve sözlü saldırıya maruz kalması gerekiyor.

"SAĞLIK PERSONELİNE KARŞI ŞİDDETE KARŞI YASA TEKLİFİNİN BİR AN ÖNCE KABUL EDİLMESİNİ VE HAYATA GEÇİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Sağlık çalışanına şiddet için adeta davetiye çıkaran SABİM hattının derhal kapatılması gerekiyor. SABİM aracılığıyla sudan sebeplerle sağlık personeli hakkında soruşturma açılırken, şikayetinin asılsız olduğu anlaşılan şahıslar hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmıyor. Bu soruşturmalarda aklanan personelin arkasında olduğunuzu göstermek için asılsız şikayete bulunan kişiler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatın. 'Sağlık Personeline Karşı Şiddete Karşı Yasa' teklifinin bir an önce kabul edilmesini ve hayata geçirilmesini bekliyoruz.
Gündüz saatlerinde bile, sağlık çalışanlarına şiddet had sahfaya ulaşmışken, hafta sonları ve akşamları hiçbir güvenlik unsuru bulunmayan Aile sağlığı merkezlerinde nöbet tutturmaya çalıştığınız aile hekimliği çalışanlarının güvenliklerini nasıl sağlayacaksınız? Güvenliksiz ortamlarda, aile hekimliği ile ilgisi olmayan nöbet uygulamasının devam ettirilmesi ısrarından vazgeçmenin tam zamanıdır.
AHEF Yönetim Kurulu olarak, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi bir kez daha iletiyor, yanlarında olduğumuzu vurgulamak istiyoruz."

kaynak: medimagazin.com.tr/17.03.2016