Sağlıkçılardan Saldırı Tepkisi “Bu Öfkeden Kurtulmalıyız”

  09.05.2016   2951 okunma   

Türkiye’de son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar artarken, sağlık emekçilerine yönelik uygulanan şiddetin örneklerinden biri de geçtiğimiz Perşembe günü Çanakkale’de yaşandı. Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Üroloji uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Yusuf İlker Çömez’e yapılan saldırının ardından, Çanakkale’de görev yapan sağlık emekçileri gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundular. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti değerlendiren sağlık emekçileri, “Artık yeter” dediler......

AKP’nin uyguladığı sağlık politikalarının ardından sağlık emekçilerine yönelik uygulanan şiddet her geçen gün giderek artıyor. Sağlık emekçilerine yönelik uygulanan şiddetin bir örneği de geçtiğimiz Perşembe günü Çanakkale Devlet Hastanesi’nde yaşandı. Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Yusuf İlker Çömez’in saldırgan bir şahıs tarafından bıçaklı saldırıya uğraması, sağlıkta yaşanan dönüşümün geldiği noktayı gözler önüne sunuyor. AKP iktidarı tarafından uygulanan sağlık politikalarıyla beraber hekimlerin üzerine düşen yoğun iş yükü sebebi ile vatandaşlara sağlıklı bir hizmet vermekte zorlanan hekimler ve verilen sağlık hizmetinden memnun olmayan vatandaşlar arasında çıkan gerginlikler her geçen gün giderek artarken, sağlık emekçileri neredeyse hizmet veremez hale geliyor. Çanakkale’de görev yapan sağlık emekçilerinin, son dönem sıkça yaşanan saldırılar hakkında gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmelerde, gerçekleştirilen saldırıların AKP tarafından uygulanan sağlık politikaları nedeniyle hekimlerin itibarsızlaştırılması ve sağlık çalışanlarının üstüne bindirilen ağır yüklerin bu tarz saldırılara yol açtığını belirtiyor.

 
Sağlık emekçilerinin son dönemde artan saldırılara karşı açıklamalar şöyle;

TTB Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Hülya Görgün: Son yıllarda sağlıkta şiddet giderek artıyor. Bunun bir nedeni olmalı. Sadece hekimlere değil, tüm sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar var. İnsanlarda bir öfke var. Her gün 100-150 hasta bakılması isteniyor polikliniklerden. Ama bu koşullar altında sağlıklı bir hizmet verilemiyor. Asıl sorun bu. Yani sistemde bir sorun var. Bu sistemin bir şekilde düzeltilmesi gerekiyor. Bu işi bilenlerin bu konuda daha hassas davranıp sivil toplum örgütleri ile sendikalarla, TTB ile çözüm yolları bulası ve bunu uygulaması gerekiyor. Artık yeter, bitsin diyoruz.
 
Dr. Jale Yaman: Ben Acil Serviste hekim olarak çalışmaktayım. Bu şiddet sağlıkta değil sadece, ülkemizin her yerinde insanlar kızgın, sinirli, öfkeli. Haklı veya haksız olduklarını umursamıyorlar. Ne kadar güçlü olduklarına, karşılarındakinin ne kadar güçsüz olduğuna bakıyorlar. Ama bu iş sağlıkta, biz işimizi yaparken ortaya çıktığı zaman, hem bizi kilitliyor, hem de onların işlerini yavaşlatıyor. Bunun farkına varamayacak kadar kızgın ve öfkeliler. Ben ne kadar çok bağırırsam, o kadar çok haklıyım düşüncesindeler. Biz de insanız, bizim de bazı eksikliklerimiz olacaktır. Hepimiz mesleğimizi elimizden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz, kimseyi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bu arada hastalarımızın da bizlere biraz anlayış göstermeleri gerekiyor. Ülkenin bu içerisinde bulunduğu sinir harbi hiç de iyi bir durum değil. Şu an için insanlar bazı durumlar için psikiyatri kliniklerine taşınıyorlar, ama artık bu öfkeden, bu ayrımcılıktan kurtulmamız gerekiyor.  Hepimiz ilk önce insanız ve insan olarak hepimizin hakkı var.
SES Hukuk Sekreteri- Anestezi Uzmanı Ali Cinkar: Bugünlere nasıl geldiğimizi araştırmamız gerekiyor. Araştırılacak çok da bir şey yok aslında, her şey ortada. Geçenlerde bir doktor arkadaşımız öldürülmüştü. Onun için bir basın açıklaması talebinde bulunmuştuk yönetimden, ama basın açıklaması talebimiz reddedildi. Şimdi dün yine bir hekim arkadaşımıza saldırıda bulunuldu. Şimdi bunun önünde durmazsanız, yarın olabilecekleri bugünden kabullenirsiniz. Bu bir kabulleniliştir. Bu gün tedbir alalım diyoruz artık. Bu olaylar bir daha olmasın. Burada bitsin her şey. Ne sağlık çalışanı, ne halk, yani ne sağlık hizmetini veren, ne de alan birbirinin düşmanı değil. Daha düne kadar can ciğer kuzu sarması bir ülke idik. Bu gün ne oldu?
 
TTB Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zeynep Günayı Sözünüer: Sağlıkta şiddet esasında ele alındığı gibi münferit olaylar değildir. Aslında bu sistemdeki bozulmanın birer parçasıdır. Sonuçta sağlıkta dönüşümün getirdiği son noktadayız. Hekimin değersizleştiği, sağlık sisteminin bir meta haline getirildiği bir dönemden geçiyoruz. Sonuçta hekim hizmet üretirken performans kaygısı ile çok fazla hasta bakmaktadır. Hizmetin kalitesi önemsenmemektedir. Bu nedenle insanların bir anlamda kışkırtılmış sağlık hizmeti talebi işleri hepten zora sokmaktadır. Sonuçta elimizde bir bomba var. Bu sistemi çıkmaza sokuyor. Bu yaşanan saldırıların en büyük nedenleri bunlar. İnsanların memnuniyetsizliğinin nedeni, hekimlerin memnuniyetsizliğinin nedeni sistemsel diye düşünüyorum.

kaynak: canakkaleolay.com / 08.06.2016