Bir Yılda 20 Bin Sağlıkçı Şiddet Gördü

  31.05.2016   3416 okunma   

Samsun da düzenlenen 'Kamil Furtun'u Anma ve Sağlıkta Şiddeti Durduruyoruz' panelinde konuşan MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, 2014-2015 yılları arasında bir yıl içerisinde 20 bin 156 sağlık çalışanının şiddete uğradığını söyledi.
 
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun(AHEF) düzenlediği 'Kamil Furtun'u Anma ve Sağlıkta Şiddeti Durduruyoruz' paneli bir otelde gerçekleştirildi. Panele; MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Özer, Türk Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı İlhan Öksüz, Kamil Furtun'un mesai arkadaşları ve aile hekimleri katıldı.
 
ÖZER: "SAĞLIKTA ŞİDDETİ KINAMAYACAĞIZ"
 
Panelde açılış konuşması yapan AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Özer, "Maalesef şiddetin çözüm olduğu, şiddetin sorunları çözmede yöntem olarak algılandığı bir süreci yaşıyoruz. Ne yazık ki bu sürece toplumun değişik kesimlerinden bilerek veya bilmeyerek destek olunuyor. Aslında bizim toplumumuz ahlaki değerlerin, hukuk değerlerinin ve diyalogun çözüm yolu olduğu günleri yaşamayı hayal ediyor. Evet, bir tersine gidiş var. Bunun nedenleri var. Bunun nedenlerini hep birlikte tartışacağız. Aslında çözüm çok belli. Çözüm istemekle başlar. Biz bu zamana kadar şehitler verdik, onlar için yürüdük, onları sürekli andık. Ama artık biz sağlıkta şiddeti, toplumun herhangi bir kesimindeki şiddeti kınamayacağız. Biz her türlü demokratik hakkımızı kullanarak, her türlü her türlü etkinlikte bulunarak bu şiddeti durduracağız" dedi.
 
YURDAKUL: "16 KAT FAZLA ŞİDDETE UĞRUYORUZ"
 
Sağlıkta şiddetin çok önemli bir konu olduğunu ifade eden MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, "Şiddet sözlü olabilir, fiziksel veya psikolojik olabilir. Bu üç şiddet türünü maalesef biz sağlık alanında açıkça yaşıyoruz. 2014-2015 yılları arasında sadece bir yıl içerisinde resmi rakamlara göre 20 bin 156 sağlık çalışanı şiddete uğradı. Aylık olarak baktığımızda 2012 yılında ayda 721, 2013 yılında ayda 890, 2014 yılında ayda 976 sağlık çalışanı şiddete uğramış. Bu giderek artıyor. Demek ki şiddeti çözemiyoruz. Bu giderek artıyor. Alınan önlemler yeterli değil. Sağlık çalışanlarını diğer mesleklerle karşılaştırdığımızda 16 kat fazla şiddete uğruyoruz. Sağlıkta şiddete uğrayanların oranı ise yüzde 70. Sağlık çalışanlarına sorduğunuzda aslında şiddete uğrayanların sayısı bu rakamların çok üzerinde. Bazı insanlar korktukları için çekindikleri için geçiştiriyorlar konuyu. Yoksa hayatında sözel, fiziksel ve psikolojik şiddete uğramayan bir kişi varsa aranızda elini kaldırabilir mi? Bunlar arasında şiddete maruz kalan kadınları incelediğimiz zaman yüzde 67,2. Demek ki kadına şiddet normalde olduğu gibi daha fazla. Yapılan bir çalışmaya göre 'bu şiddetin alınan önlemlerle önlenebileceğine inanıyor musunuz' diye soruyorlar. Yüzde 78,5'i 'hayır' diyor. Demek ki bir sorun var. Bu sorunu görmemiz gerekiyor" diye konuştu.
 
"HER ÜLKENİN KENDİNE ÖZGÜ BİR SAĞLIK POLİTİKASI VARDIR"
 
Sorunların temellerine inilmesi gerektiğini belirten Yurdakul, "Bir diken var. Bu diken elimize batıyor ve canımızı yakıyor. Aynı zamanda da canımızı alıyor. Bu dikeni atlatalım mı yoksa bu dikenin kökü nerede bunun sebebi nedir, bunu mu ortaya koyalım? Eğer bir olayın sebebini ortaya koymazsanız istediğiniz kadar önlem alın o önlemler geçicidir. Günlük geçiştirmeleridir. Biz doktorlar olarak önce teşhisin doğru olmasına inanırız. Doğru teşhis koyamazsanız tedavide başarılı olamazsınız. O zaman diyoruz ki doğru teşhis koyalım. Sağlıkta şiddetin sebebi nedir? Bana göre sağlıkta şiddetin tek sebebi uygulanan sağlıkta dönüşüm programıdır. 2003 yılından beri ülkemizde uygulana sağlıkta dönüşüm programı. Sağlıkta değişiklikler kesinlikle gerekliydi ama her ülkenin kendine özgü bir sağlık politikası vardır. Biz bu programı yurtdışından Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü ve İMF'nin yani küresel güçlerin ve küresel sermayenin uygulamış olduğu bir politika oradan alınarak yapıldı. Peki, bu politikanın sahibi kim? Harvard Üniversitesi'nde sağlık konusunda uzmanlaşmış Dünya Bankası'nda, Dünya Sağlık Örgütü'nde görev alan ekip tarafından uygulandı. Peki, ne yapmak istiyorlar? Amaç, liberal bir sistem üzerinden sağlığı ticaretleştirmek. Her ülke bütün ülkelerde uygulanan sağlık politikalarını inceleyecek. Onların avantajlarını dezavantajlarını inceledikten sonra ülkesine uygulanacak sağlık politikasını uygulayacak" şeklinde konuştu.

kaynak:gazetesaglik.com/28.05.2016