AHEF: Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce çıkmalı

  15.12.2016   2732 okunma   

Son bir hafta içinde sağlık çalışanlarına yönelik 10 şiddet olayı yaşandığını belirten AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özer, “Üstelik bunlar sadece kayıt altına alınmış olanlar” dedi ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması için çağrıda bulundu.

Beşiktaş’ta meydana gelen, 44 şehidin verildiği terör saldırısına dikkat çeken AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Özer, “Türkiye teröre boyun eğmeyecek. Ülkemiz her türlü terör odağıyla savaşırken, biz sağlık çalışanları da sağlık terörüne kurbanlar veriyoruz” dedi.

Son bir hafta içinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını anlatan Dr. Özer, o saldırılara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“2 Aralık; Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde görevli Doç. Dr. Ahmet Oğuz Hasdemir, hasta yakınları tarafından asansörde darp edildi, bacağı kırıldı.

3 Aralık; Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hemşire, hasta yakını tarafından hakarete uğradı, tehdit edildi.

4 Aralık; Adana'da pratisyen Dr. Talip Yalım hasta yakınlarının tekmeli saldırısına uğradı.

5 Aralık; Balıkesir'de kaza yapıp yaralanan motosiklet sürücüsü, kendisine müdahale etmek isteyen 112 Acil Servis ekibine tabancayla rastgele ateş açtı.

6 Aralık; Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Harput Kampüsü Kadın Doğum ve Çocuk Acil Servisi'nde bir kişi, kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürdü, eşini yaraladı. Saldırgan, hastaneye nasıl silah soktu?

7 Aralık; Sakarya'da bir ilkokul müdürü, bir aile hekimini darp etti. Bu saldırı, son 6 içinde Sakarya'da bir sağlık çalışanına yapılan 4. saldırı oldu.

7 Aralık; İzmir Aliağa Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Osman Saffet Doğanay, eski hastası tarafından defalarca bıçaklandı.

8 Aralık; İstanbul Sultanbeyli'de aile hekimi Tolunay Kesmegülü, hasta yakını tarafından darp edildi, hakarete uğradı.

9 Aralık; Bursa'da Dr. Gökhan Erdem usülsüz ehliyet raporu talebinde bulunan bir hastanın saldırısına uğradı.

9 Aralık; Mersin'de bir aile hekiminin üzerine, askerlik raporunda usulsüzlük yapılmasını isteyen bir kişi tarafından kuru sıkı tabancayla ateş açıldı.

Tüm bu saldırılar, son bir haftada yaşandı. Üstelik bunlar sadece kayıt altına alınmış olanlar. Meslektaşlarımız öldürülüyor, dövülüyor, vuruluyor, saldırıya uğruyor. Ve ne yazık ki, halkımız değil belki ama bakanlığımız, kanun koyucularımız, devletimiz unutuyor bizi, unutuyor sağlık çalışanlarını.”

"ACABA BUGÜN SIRA BENDE Mİ, ENDİŞESİ YAŞIYORUZ"

Can güvenliği tedirginliği ile yaşadıklarını belirten Özer, “Her gün, 'Bugün acaba sıra bana mı gelecek? Acaba akşam evime, sevdiklerime dönebilecek miyim?' endişesiyle işe gidiyoruz. Ama bir yeminimiz var bizim. İnsan hayatını kurtarmaya yemin ettik. Kurtardığımız O canın bizim Azrail’imiz olacağını bilsek bile biz mesleğimizi yapmaya, hayat kurtarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Her saldırı sonrası, ilgili mercilerin sağlıkta şiddeti kınayan açıklamalar yaptıklarını vurgulayan Dr. Özer, AHEF Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu şiddet duracak! deniyor. Ancak biz biliyoruz ki, mevcut şartlarda bu şiddetin durması mümkün değil. Toplumun geneline yayılmış bir öfke, bir şiddet sarmalı mevcut. Nedenleri ne olursa olsun sağlıkta şiddet kabul edilemez. Etmiyoruz. Biz, birinci basamağın en güçlü temsilcisi olan AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) olarak, bakanlığımıza, tüm meslektaşlarımıza, meslek örgütlerine buradan bir çağrı yapıyoruz. Bir araya gelelim. Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması için birlikte çalışalım. Yasa çıksın ki, bir hekime saldıran, tehdit eden, silah çeken kişi, bunun yanına kar kalamayacağını para ve hapis cezası alacağını bilsin. Hatta Fransa’da olduğu gibi sigortasında kesinti yapılsın.

BİR YILDA 20 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI SALDIRIYA UĞRADI

2014-2015 yılında 20 bin 156 sağlık çalışanı saldırıya uğradı. Eğer hemen şimdi, bugünden başlayarak bir önlem alınmazsa, daha çok sağlık çalışanı şiddet görecek. Bedenleri iyileşse de şiddet görmüş meslektaşlarımın kalbindeki, ruhundaki yaralar geçmeyecek. Bugün hekimini tehdit etmekte sakınca görmeyen vatandaşım, bir süre sonra muayene olacak doktor bulamayacak.

Sayın Sağlık Bakanım, bir sağlık çalışanına yapılan saldırıyı, kendinize yapılmış sayacağınızı söylediniz. Tüm meslektaşlarım adına diyorum ki, “Sağlıkta Şiddet Yasası”nın vakit kaybedilmeden çıkarılması için harekete geçin.

Tüm meslek örgütlerimize sesleniyorum… Vakit geç olmadan birlik olalım. Yasanın çıkarılması ve şiddeti önleyecek diğer önlemlerin alınması için sizleri AHEF’le birlikte mücadele etmeye çağırıyorum.”

kaynak: medimagazin.com.tr/14.12.2016