Aydın'da Sağlıkta Şiddet paneli yapıldı

  09.12.2017   2026 okunma   

Aydın Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği ve Aydın Barosu'nun işbirliği ile "Sağlıkta Şiddet" konulu panel düzenledi. Panelde konuşan Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü " Acilen sağlıkta şiddet yasası çıkartılması gerekiyor" dedi.

Aile Hekimleri Derneği ve Aydın Barosu’nun katkıları ile düzenlenen panelin moderatörlüğünü Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Pınar Okyay yürüttü.
Panele Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, Aydın Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Abdurrahman Akın, Aydın Barosu Eğitimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaan Akın, Aile Hekimleri Derneği Aydın Şube Başkanı Taner Balbay, Aydın Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, sağlık çalışanları ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
 
Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, konuşmasına sağlıkçıların karşılaştığı şiddet olaylarından örnekler vererek başladı. Sağlıkta şiddet olaylarına karşı yasaların caydırıcı cezalar vermediğini savunan Karagözlü, kayıtlara geçen şiddet olaylarının yüzde 25’nin sağlık alanında yaşandığını söyledi. Karagözlü şiddet olaylarından dolayı sağlıkçıların motivasyon düşüklüğü yaşadığını belirterek hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi.
 
“ACİLEN BİR ŞİDDET YASASI ÇIKARILMASI LAZIM”
Sağlıkta şiddetin yaygınlaşmasını yasaların caydırıcı olmamasına bağlayan Karagözlü, “İş yoğunluğu, personel ile güvenlik önlemlerinin yetersizliği, bitmek bilmeyen uzun kuyruklar, acil servislerin acil dışındaki hastalara açılması ve hizmetin aksaması, sağlıkta meydana gelen aksaklıkların bizlere fatura edilmesi, hükumetin dili, medyanın etkisi ve daha birçok neden bu artışlarda etkili olmuştur. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için acilen bir şiddet yasasının çıkarılması lazım. Derhal sağlıkta dönüşüm programından vazgeçilmelidir. Güvenlikle kalıcı, nitelikli, ulusal bir sağlık politikası meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının önerisi alınarak hazırlanmalıdır” dedi.
 
“ÖTEKİLEŞTİRME ŞİDDETİ ARTIRIYOR”
Aydın Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kağan Akın da şiddetin temelinde ötekileştirme politikalarının yattığını söyledi. Akın, kindar değil affeden, nefret eden değil sevebilen ötekileştiren değil empati kurabilen nesiller yetiştirildiği takdirde şiddetin son bulabileceği vurgusu yaptı.
 
ŞİDDET ENİNE BOYUNA TARTIŞILDI
Panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hakan Çörekçioğlu “İnsan ve Şiddet”, ADÜ Hemşirelik Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Hülya Arslantaş “Yaygınlık ve Risk Faktörleri”, Dr. Serkan Kalınomuz “Aile hekimliği ve Şiddet” ve Avukat Mustafa Güler ise “Sağlıkta şiddetin hukuksal boyutları” konularında sunum yaptı.


Kaynak: aydindenge.com.tr / 09.12.2017