Bıçaklanan doktordan acı soru: Beni niye doktor yaptınız?

  04.08.2018   1793 okunma   

Aydın'da muayeneyi kabul etmeyen bir mahkum tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan Dr. Yunus Emre Baba'nın yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.
 
Aydın Tabip Odası, 1 Ağustos 2018 tarihinde Aydın Efeler İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr.Yunus Emre Baba’nın Aydın E Tipi Cezaevinde sevk isteyen ve muayeneyi kabul etmeyen bir mahkum tarafından bıçaklı saldırıya uğramasını kınadı. Dr. Baba’nın tedavi altına alındığı hastane önünde açıklama yapan Aydın Tabip Odası, genç meslektaşlarının, yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü belirterek, ameliyat sonrası gözünü açan meslektaşımızın ailesine ‘Beni neden doktor yaptınız?’ diye sormasının hüzünlü ve düşündürücü olduğuna vurgu yaptı.

‘CAN GÜVENLİĞİ YOK’
Yaşanan bu saldırının her açıdan sağlıkta şiddetin geldiği boyutun büyüklüğünü ortaya koyduğuna dikkat çeken Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalmasının hemen her gün yaşanan ve giderek kanıksanır hale gelen bir sorun olduğuna işaret etti. Sağlıkta şiddetin durmak ya da azalmak bir yana daha da arttığını, pervasızlaştığını ifade eden Karagözlü “Son yaşanan olay, olabilecek en kontrollü ortamda bile meslektaşımızın can güvenliğinin sağlanamadığını göstermektedir. Sorumluların bir an önce tespiti ve çıkarılacak dersler sonrasında tekrarına izin verilmemesi temennimizdir” dedi.

‘ŞİDDETİN NEDENİ SAĞLIK POLİTİKALARI’
Sağlıkta şiddetin temel nedeninin uygulanan sağlık politikaları ve sağlık hizmetleri sunumu olduğuna işaret eden Karagözlü “Bir önemli konu da, toplumumuzda kuralsızlığın sıradanlaşmasıdır. Hekimlik mesleğinin ana kuralı hastasını görmek, muayene etmek, o hastaya özel danışmanlık ile tanı ve tedaviyi gerçekleştirmektir. Hastanın görülmeden ilaç yazılması, sağlık kuruluna getirilmeden raporun çıkartılması ya da muayene edilmeden sevk edilmesi talepleri normal bir durummuş gibi dile getirilebilecek kadar kuralsızlık sıradanlaşmıştır. Bu talepleri haklı olarak yerine getirmeyen, hastası için en doğru öneriyi getiren hekimler ise şiddete maruz kalır hale gelmiştir” diye konuştu.

Sağlık politikalarındaki siyasi ve kuralsızlığın sıradanlaşmasının önüne geçilmesi için gerekli toplumsal dönüşümü yapamadıkça çözümün gerçek ve kalıcı olamayacağına değinen Karagözlü “Ameliyat sonrası gözünü açar açmaz ailesine ‘Beni niye doktor yaptınız?’ diye soran genç meslektaşımızın bu sorusu çok hüzünlü ve düşündürücüdür.  Kendisinin eğitimi sırasında yıllarca verdiği emek ile aile ve toplumun kaynakları böyle heba edilmez. Kimsenin buna hakkı yoktur.”


Kaynak: evrensel.net / 04.08.2018