Artan Hastane Yangınlarına Çözüm Bulunmalı

  25.03.2019   1863 okunma   

Yangının hiç çıkmaması gereken en kritik yer neresi diye sorarsanız cevabı tabiki hastanelerdir. Ancak sadece son 10 günde basına yansıyan 5 hastane yangını meydana geldi.

Yangınlarda ölen olmadı ancak dumanda etkilenen birçok hasta tahliye edildi. Milyonluk zararlar meydana geldi. Hastanenin hemen hemen bölümünden heran yangın çıkabilir. Mutfak, yemekhane,sistem odalarının saatli bombadan farkı yok.

Güçlü ısıtma ve soğutma sistemleri, sürekli enerji ile beslenen tıbbi cihazlar, elektrik kontakları yangına davetiye çıkartmaktadır. Arşivlerde yığınla biriktirilen kağıtlar tehlike saçmaktadır.  Hastanelerin tamamının yangın erken uyarı sistemleri ile donatılması, personelin yangın konusunda eğitilmesi, her hangi bir yangın için önceden planların yapılması, yangına sebep risklerin ortadan kaldırılması, hastane içi yangın ilk müdahale ekiplerinin kurulması, yangının daha fazla ilerlemesini önleyecek alternatif çözümler üretilmesi, her birim için ayrı tahliye ve kaçış noktaları belirlenmesi,  7/24 kamare sistemleri ile gözlem yapılması vb. tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yoğun bakım üniteleri, ameliyathaneler, yüksek basınç odası, hasta bakım üniteleri, mutfak, depo, arşiv, kazan dairesi, yapı içi trafo odaları, elektrik dağıtım odaları ile ayakta hasta kabul eden acil servis, poliklinikler, laboratuarlar ve görüntüleme merkezleri, yatan hasta katlarıyla aynı binada bulunacaksa en az 120 dakika yangına dayanıklı olarak bölmelendirilmeli, personel sağlık netduman sızdırmaz kapılar ile donatılmalıdır Hastane binası yangın kompartımanlarından oluşmalı, her bir kompartımanın temiz hava üfleme ve kirli hava emiş kanalları ve santralleri ayrı ayrı olmalıdır.

Mevcut Hava Şartlandırma Üniteleri temiz havayı dışarıdan alıp filtre ederek ve sıcaklığını istenilen şarta getirerek içeriye basmakta, kirlenen havayı ise emiş yaparak dışarı atmaktadır. Basılan hava emilen havadan fazla tutularak pozitif basınç da oluşturulmaktadır. Yangın durumunda duman kontrolü için tüm yangın kompartımanlarının üfleyen ve emiş yapan kanalları ayrı ayrı olacak şekilde tasarlandığında yangının çıktığı hacimden dumanı “emiş” yaparak boşaltmayı sağlayacak “Duman Tahliye Sistemi” ile Güvenli Sığınma Alanlarına ve Kaçış Yollarına dumanın girmesini engelleyecek “Basınçlandırma Sistemi” de kurulmuş olacaktır. Böylece yangının çıktığı kompartımandan çıkan duman ve zehirli gazlar emiş yapılarak dışarıya atılırken bitişikteki kompartımanlara da basınçlandırma yapılarak, duman ve zehirli gazların girişini önleyecek şekilde otomasyon yapmak mümkün olacaktır. Bu çalışmanın önemli çıktılarından birisi olarak; yangının çıktığı kompartımanda söndürme çalışması yapılırken, diğer kompartımanlarda hasta bakımına devam edilebilecektir. Elbette yangının çıktığı kompartımandakiler tahliye / yatay tahliye edilmelidir. Bilhassa Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde yangının çıkmaması ve çıkan yangın ve ürünlerinin yayılmaması gerekir. Bunun için kullanılan tüm kaplama, perdeleme ve tefriş malzemelerinin antibakteriyel olması yanında; yangına dayanıklı , duman ve toksik gaz üretmez  özelliğinde olmalıdır. Bu özellikler sertifikalandırılmış olmalıdır.

Hastanelerde koridor genişlikleri idealde en az 2.4 m, hiç olmazsa en az 2 m olmalıdır. Koridorlarda kompartımanlama için yerleştirilen çift kanatlı şeffaf yangın kapıları otomasyonla kapanacak şekilde ve normal işletme şartlarında açık tutulabilir olmalıdır. Hastane binalarında ölü nokta kalmayacak şekilde yangın algılayıcı uygun detektörler, ihbar ve alarm sistemi tesis edilmeli ve kontrol panelinden / otomasyon sisteminden takip edilebilmelidir. Kontrol panelleri / otomasyon ekranları karşısında 24 saat yetişmiş görevli bulunan, telefon santrali veya güvenlik odasına, tekrarlama paneli ise Yoğun Bakım Ünitesi bankotuna konuşlanmalı ve adreslenebilir olmalıdır. 

Tüm birimler sesli veya görsel yangın alarmıyla donatılmalı, özellikle yoğun bakım ünitelerinde en uygun ikaz sistemi ışıklı yanıp sönen flaşörlü görsel tip olmalıdır Yangın Merdivenleri en az iki adet olmalı ve birbirine alternatif olacak şekilde dizayn edilmeli, her katın tüm birimlerinden her iki yangın merdivenine de ulaşılabilmeli, bu merdivenlerin ya tamamının veya en az yarısının zemin kattaki son çıkışları doğrudan dışarıya olmalı, son çıkışlarının iç koridor, giriş holü veya fuaye gibi alanlara açılması halinde bu koridor veya alanların, yeterli genişlikte her türlü engelden arındırılmış ve Sprinkler (yağmurlama) Sistemi olmayan binalarda en fazla 10 m, Sprinkler (yağmurlama) sistemi olan binalarda en fazla 15 m kaçış yoluyla dışarıya çıkışı 75 sağlayabilir olmalı ve dışa açılan acil çıkışın kaçış merdiveninin indiği noktadan açıkça görülmesi ve güvenlikli bir şekilde doğrudan erişilebilir olması gerekir.

Hastanelerde tüm asansörler yataklı hasta taşımaya uygun büyüklükte olmalı, asansör kuyuları yangın kompartımanı niteliğinde olmalı, acil durum basınçlandırması bulunmalı ve sistem Acil Durum Enerji sisteminden beslenmelidir.

Geçmiş yıllarda acı sonuçları olan hastane yangınları şunlardır ;

05.04.2018 tarihinde İstanbul Gaziosmanpaşa’da bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde can kaybının olmadığı açıklanan yangında hastanedeki yaralı ve hastalar tahliye edilirken, sedyeyle bir kadının cenazesi çıkarıldı. Kadının ölüm nedeninin yangına bağlı olmadığı açıklandı.

09.07.2017 tarihinde Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin tek kişilik hasta odasında çıkan yangında 37 yaşındaki Kerim Kaya isimli hasta yanarak hayatını kaybetti.

18.11.2015 tarihinde Adıyaman Gölbaşı Devlet Hastanesi binasında bilinmeyen bir sebepten dolayı hidrofor deposunda patlama meydana geldi. Patlamanın olduğu sırada temizlik yapan temizlik görevlisi İbrahim Mutluay ağır yaralandı.

17.05.2014 tarihinde Ankara Ulus Devlet Hastanesi 3. katında bulunan yoğun bakım odasında tedavi gören 87 yaşındaki Emine Arı’nın yatağı, bilinmeyen bir nedenle yandı. Yaşlı kadının çığlıklarını duyan hastane çalışanları, Arı’yı yanan yataktan aldı ve yangını kendi imkânlarıyla söndürdü. Yüzünden yaralanan kadın, doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı.

21.01.2012 tarihinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde su boruları buz tutan kalorifer kazanı basınç yapınca patlama meydana geldi. Patlamada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

26.05.2009 tarihinde Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında, yoğun bakımdaki 8 hasta hayatını kaybetti. 17'si çocuk 44 hasta, çeşitli hastanelere sevk edildi. Yine kayıtlara ilk etapta yangın çıkış nedeni tespit edilemeyen yangın olarak geçen bazı yangınların aslında elektriksel kaynaklı olduğu görülmektedir.

Örneğin 13.09.2012 tarihinde Maltepe Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi Bilgi İşlem Ünitesinde ve 04.08.2010 tarihinde Bursa Osmangazi ilçesinde özel bir hastanenin zemin katındaki bulunan elektrik panosunda çıkan yangınlar... Yani tabloda ilk etapta kaynağı bilinmeyen yangın olarak geçen bazı yangınların da elektriksel kaynaklı olduğu anlaşılmaktadır.

kaynak: personelhaber.net/21.03.2019