İzmir’de hekime şiddet protesto edildi, Sağlık Bakanı’nın istifası istendi

  04.04.2019   1369 okunma   

Bornova Yunus Emre 29 no'lu Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) görevli hekim ve sağlık çalışanlarına 29 Mart 2019 tarihinde bir hasta tarafından gerçekleştirilen saldırı, 1 Nisan 2019 günü İzmir Tabip Odası’nın öncülüğünde, İzmir’deki sendikalar ve meslek örgütlerince gerçekleştirilen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman katıldı.

İlaç yazdırmaya gidemeyen hasta, hekime saldırmak için ASM’ye gitti

Eşine ilaç yazdırmak için gelen bir kişiye hastanın kendisi olmadan işlem yapılamayacağı açıklamasının yapılmasının ardından ASM’ye gelen hastanın, “İlaçlarımı niçin yazmadınız” diyerek burada bulunan hekim, sağlık çalışanları, bir öğretmen ve bir hastaya saldırdığı olayda, hekimin burnunun kırıldı ve değişik yerlerinden yaralandı.

“Bu kanayan yaranın görülmesi zorunludur”

Saldırı, İzmir Tabip Odası'nın öncülüğünde İzmir’deki sendikalar ve meslek örgütlerinin 1 Nisan 2019 günü gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla protesto edildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Obuz, burada yaptığı konuşmada görevleri başında katledilen Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdelen ve Fikret Hacıosman’ın öldürülmeleri ve nice şiddet olayına karşın, siyasal iktidarın sağlıkta şiddeti önlemek için hiçbir adım atmadığını üzülerek gördüklerini belirterek, “Siyasal iktidarın bu kanayan yarayı artık görmesi ve sağlık çalışanlarının temsilcileriyle sorunun çözümüne yönelik işbirliğine gitmesi zorunludur" diye konuştu.

“Sağlık Bakanı hem yetkisiz hem ilgisiz”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman da, TTB olarak uzun yıllardır sağlıkta şiddetin önlenmesi için çalıştıklarını belirterek, Şanlıurfa’da sağlık yaşanan şiddet olayından sonra 30 Tabip Odasıyla birlikte Sağlıkta Şiddet Manifestosu yayımladıklarını hatırlattı. TTB tarafından hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’nı AKP’nin de aralarında olduğu tüm siyasi partilere gönderdiklerini, ancak iktidarın sağlıkta şiddeti önlemek üzere hiçbir gerçekçi düzenleme içermeyen bir yasayı kabul ettiğini belirten Adıyaman, şöyle konuştu: 

“Dr. Fikret Hacıosman’ın vefatından sonra Sağlık Bakanı’na şöyle söyledik; ‘Yetkiniz yoksa söyleyin, yetkili kimse onunla konuşalım’. Bugün anladık ki, yetkisi yok, ilgisi de yok. Yeter artık. Bir hekim daha mı ölsün? Şiddet dilinin ortadan kakması gerekir en yukardan en aşağıya kadar. Ve Sağlık Bakanı'nın bir an önce istifa etmesi gerekmektedir. TTB olarak biz daha önce olduğu gibi bugün de sağlıkta şiddetin önlenmesi için yapılacak her türlü gerçekçi çalışmanın destekçisi olacağız.”

Basın açıklamasının ve konuşmaların ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sloganlarla istifaya çağrıldı.

kaynak: ttb.org.tr/01.04.2019