Radyoloji stajyer öğrencileri radyasyondan korunmuyor

  29.04.2019   2908 okunma   

Kocaeli ve Sakarya’daki hastanelerde staj yapan radyoloji teknisyeni ve radyoloji teknikeri öğrencilerin radyasyon bilgi ve korunma düzeyleri çok düşük çıktı.

Güneş ışığından cep telefonlarına, televizyonlardan tıbbi cihazlara kadar pek çok şeyden çevreye radyasyon yayılır. Cep telefonu ve televizyon gibi cihazlardan yayılan iyonize olmayan radyasyonun zararları hakkında araştırmalar halen sürmektedir. Ancak bazı tıbbi cihazlardan da yayılan iyonize radyasyon, IARC (Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı) tarafından, “sınıf 1 kanser yapıcı” kabul edilmektedir. “Sınıf 1” demek “insanlarda kanser yaptığına dair yeterince kanıt var” demektir.

Radyoloji teknisyeni ya da radyoloji teknikeri olmak için ilgili lise ve meslek yüksek okullarda okuyan öğrenciler hastanelerde staj yaparlar. Bu staj sırasında röntgen, skopi, floroskopi, bilgisayarlı tomografi, sintigrafi (SPECT, PET) işlemlerinde iyonize radyasyona maruz kalan bu öğrenciler henüz büyüme ve gelişme çağında oldukları için, kansere karşı korunmaya çok daha muhtaçtırlar.

Serap Arsal Yıldırım ve Bahar Kurt tarafından Kocaeli ve Sakarya’daki hastanelerin tanısal radyoloji bölümlerinde staj yapan lise ve üniversite öğrencilerinin tamamı olan 120 kişiyle bir araştırma yapıldı. Yüz yüze anket uygulanarak yapılan çalışmada stajyerlerin radyasyon konusundaki bilgi ve korunma düzeyleri incelendi.

Araştırma ile, stajyerlerin radyasyon konusundaki bilgi düzeyleri çok kötü çıktı. 100 üzerinden yapılan değerlendirmede, stajyerlerin ortalama bilgi düzeyi 52 bulundu.

Film çekimi sırasında hiçbir öğrencinin kurşun önlük, tiroit kalkanı ve koruyucu gözlük kullanmadığı, skopi ve floroskopi uygulamalarına katılan her 3 öğrenciden 1 tanesinin ise kurşun önlük giymediği ortaya çıktı. İşlem sırasında hastanın yanında bulunmayı gerektiren floroskopik tekniklerdeki bu oran endişe vericidir.

Araştırmacılar sonuçlar üzerine şu açıklamayı yaptılar: “Araştırma kapsamındaki öğrencilerin % 100’ünün denetimli alanda çalıştıkları gerçeğinden hareketle öğrencilere kişisel dozimetre kullandırılmasını önermekteyiz. Meslekte tecrübeyle ve hizmet içi eğitimlerle iş sağlığı ve güvenliği konusunda doğru davranışlar gelişebileceği için stajyer öğrencilerin radyasyon güvenliği konusunda radyasyonun zararlı etkilerinden korunmalarını sadece şu anki yasalara ve okulda eğitimcilerine bırakmak yetersiz görünmektedir. Bu çerçevede öğrencilerin staj/uygulama/beceri eğitimlerine kabullerinden önce radyolojide çalışan diğer personel gibi sağlık ve kan kontrollerinden geçmelerini, personelle birlikte rutin kontrollere tabi tutulmalarını önermekteyiz. İş kazası ve meslek hastalığı sigortasının tüm öğrencilerde zorunlu tutulması, okurken aynı zamanda radyasyon görevlisi olarak çalışan öğrencilerde maruz kalınan dozu sınırlamak için, çalışma sürelerinin uygulama/staj/beceri eğitiminden sayılması gerektiğini ve bu önlemlerin yaş kısıtlaması getirilmeden 18 yaş üstündeki stajyer öğrencilere de uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz. Böylece ileride iyonize radyasyonun stokastik etkileri nedeniyle öğrencilerin hasta olma risklerinin önüne geçilecektir.“

kaynak: meslekhastaligi.net/23.04.2019