Kanser ilaçlarını uygulayan hemşireler tehlikede!

  30.05.2019   1215 okunma   

On binlerce hemşire ile yapılan bir araştırma, hemşirelerin antineoplastik ilaçları uygularken eldiven ve önlük kullanmaya yeterince dikkat etmediğini gösterdi.

Kısaca “kanser ilacı” denilen, kanser tedavisinde kullanılan antineoplastik ilaçlar insanlarda kanser yapabilir. Bu ilaçların kanser hastalarının üreme sağlığı için de zararları olduğu gösterilmiştir.

Hemşire sağlık çalışanları, kanserle mücadele eden hastalara antineoplastik ilaçların hap ya da sıvı biçimlerini uygularken, bu ilaçlara maruz kalırlar. Bu ilaçlar hızla bölünen kanserli hücreleri öldürmeye çalışırken, gelişmekte olan bir bebeğin hücreleri de dahil olmak üzere, hemşirelerin sağlıklı bölünen hücrelerine de zarar verebilir. Bu yüzden, kanser ilacı uygulayan hemşirelerin kendilerini korumak için çift eldiven ve geçirgen olmayan koruyucu önlük giymesi önerilir.

Bununla birlikte, sonuçları yakınlarda yayınlanan bir araştırma gebe hemşirelerin bile kanser ilaçlarını uygularken eldiven ve önlük kullanmaya yeterince önem vermediğini gösterdi.

NİOSH (ABD Ulusal Mesleksel Sağlık ve Güvenlik Enstitüsü) tarafından yürütülen araştırmanın verileri 40.000’den fazla ABD’li ve Kanadalı hemşireden toplandı.

Her 3 gebe olmayan hemşireden 1 tanesi kariyerlerinin herhangi bir anında, her 14 gebe hemşireden 1 tanesi gebeliklerinin ilk 20 haftasında kanser ilaçlarını hastalara uyguladıklarını bildirdiler.

Bununla birlikte, bu ilaçları hastalara uygulayan gebe ya da gebe olmayan her 10 hemşireden 1 tanesi uygulama sırasında asla eldiven giymediğini ifade etti.

Önlük giymeme durumu ise daha da vahimdi. Bu ilaçları hastalara uygulayan hemşirelerin neredeyse yarısı uygulama sırasında asla bir önlük kullanmamıştı.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Christina Lawson “Bu veriler, bu tür tehlikelerin ve önerilen önlemlerin tamamen farkında olmalarını sağlamak için,  hem hamile olsun ya da olmasın hemşirelere, hem de işverenlere sürekli eğitim ve öğretim ihtiyacının altını çizmektedir.” diyor.

kaynak: meslekhastalığı.net/22.05.2019