Sağlıkta Şiddeti Araştıran Komisyon Önce Dr. Ersin Arslan'ın Ailesine Gidiyor

  25.08.2012   3031 okunma   
TBMM Sağlık Çalışanlarına Şiddet Araştırma Komisyonu ilk ziyaretini görevi başında bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ailesine yapacak. Haziran ayında kurulan Komisyon'un Başkanı ve Ak Parti Adana Milletvekili Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gaziantep'te adı bir hastaneye verilen Arslan'ın doktor eşi Sibel Hanım ile görüşerek, acısını paylaşıp, yanında olduklarını göstermek istediklerini söyledi. Ünüvar, diğer partilerdeki komisyon üyelerinin de destek verdiği ziyareti Eylül ayında gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti. Komisyonun çalışmaları hakkında CİHAN'a açıklamalarda bulunan Ünüvar, sağlığın son derece hassas bir alan olduğunu belirtti. Sağlık personelinin 'fedakarca' çalıştığının altını çizen Ünüvar, bu görevi yapanların 'acil ve ertelenmez' bir hizmeti yerine getirdiğini ifade etti.

Bu yoğunluk içinde herkesi üzen bir takım olayların yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, son olarak Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesiyle mecliste grupların talebi ve Sağlık Bakanı'nın desteğiyle komisyonun faaliyetlerine başladığını anlattı. Sağlıkta şiddetin dün, bugün, muhtemelen yarında olabileceğine işaret eden Ünüvar, "Çünkü hayatın akışı içinde farklı gerekçelere bağlı olarak, bazen hiç kusuru olmadan – ki Ersin Arslan böyleydi– sağlık görevlileri saldırıya uğrayabiliyor. Sözlü ve fiili şiddet sadece bu ülkede yok. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki rakamlar Türkiye'den daha fazla. Elbette bu şu anlama gelmiyor: 'Türkiye de rakamlar az. O halde biz daha az duyarlı olalım.' Hayır, biz çok duyarlıyız. Doktora, ebeye, sağlık memuruna ve ambulans şoförüne yönelik bir fiske dahi bizi derinden yaralar. Çünkü onlar cefakarca çalışıyor." dedi.

Araştırma komisyonlarının normalde tatilde çalışmadığını ancak meselenin önemi dolayısı ile bu dönemde de yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkat çeken Ünüvar, sağlıkta şiddetin nedenlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceklerini vurguladı. Ünüvar, şöyle devam etti: "Bir yanda acılı hasta yakınları, diğer tarafta çok yoğun çalışan doktor ve diğer sağlık çalışanları. Kimi zaman iletişim kusurları olabiliyor. Bu şiddetin sebeplerinden biri… Diğer sebepler nelerdir? Fiziki şartlarla ilişkisi nedir? Çalışma konuşları ile alakası var mıdır? İnsanların iletişim metotlarıyla ilgisi nasıldır? Bütün bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Dünyadaki örneklerine de bakacağız. Örneğin, İngiltere'de sağlık çalışanları bizden çok daha şiddete maruz kalıyor. Ancak, son 10 yılda görsel ve sosyal materyallerle de destekleyerek, çok önemli tedbirler aldılar."


Kaynak: haberler.com