Doktorlar Şiddet Nedeniyle Urfa'yı Terk Ediyor

  20.11.2012   3339 okunma   
Şanlıurfa'da birçok doktorun şiddet nedeniyle şehirden kaçmaya çalıştıkları belirtiliyor. Uzman doktorların yüzde 90'ı, diğer doktorların ise yüzde 80'inin şiddet olayları nedeniyle Şanlıurfa'yı mecburi hizmet görevinden sonra terk ettikleri açıklandı. Birçok makine ekipmanın ise uzman personel eksikliğinden kullanılamaz halde olduğu belirtiliyor.

Şanlıurfa Valiliği, Harran Üniversitesi, Tabipler Odası Kamu Hastaneler Birliği, kamu ve özel hastaneler, bugün sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekmek için geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi.

Şanlıurfa Valisi Celaletin Güvenç ve Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Turhan Sulhan'ın konuşmalarının geniş yer aldığı toplantıda, sağlık ile ilgili gelişmelerin istatistikleri sunuldu. Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Şubesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, şiddetin Şanlıurfa'ya kaybettirdikleri geniş bir şekilde ele alındı. İller arası karşılaştırmanın yapıldığı toplantıda, nüfus ve yapılan ameliyatlar arasında yakınlık gösteren Gaziantep ve Şanlıurfa arasında ciddi anlamda sayısal olarak sağlık çalışanı farklı olduğu gözlendi. 220 bin 100 ameliyatın yapıldığı Şanlıurfa'da 6 bin 900 sağlık personelinin bulunduğu belirtilirken, 231 bin 500 ameliyatın yapıldığı Gaziantep'te 10 bin 900 sağlık personelinin görev yaptığı kaydedildi.

Toplantıda konuşan Vali Celalettin Güvenç, hastanelerin haksız yere yıpratıldığını söyledi. Hasta yakınlarına seslenen Vali Güvenç, her hastanede belirli oranda ölümlerin gerçekleştiğini, bunun için sürekli hastane ve hekimi suçlamamak gerektiğini belirterek, Şanlıurfa'daki hastanelerde ölüm oranının emsal ilerden farkının olmadığını kaydetti. Hekim ve hastanelerin de her an hesap verme durumunda olmaları gerektiğini aktaran Güvenç, vatandaşı da güç kullanmak yerine yasal yolları seçmesi için uyardı. Hekime karşı kaba kuvvet kullanan hasta yakınları için de son uyarılarını yenileyen Güvenç, emniyet görevlileri ve savcıların da bu tür girişimlere asla taviz vermemeleri için çağrıda bulundu.

"İNSAN GÜCÜ OLMAYINCA MAKİNANIN KIYMETİ KALMIYOR"
Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Turhan Sulhan ise doktorların şehri terk etmesinden yakındı. Devletin, hastaneleri teknik makine ve ekipmanla donattığını dile getiren Sulhan, ancak nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İnsan gücü olmayınca da makinenin kıymetinin kalmadığına vurgu yapan Sulhan, mecburi görev süresini dolduran hekimlerin ili terk ettiğini aktardı. Bunun en büyük sebebi olarak şiddeti gösteren Sulhan, hasta yakınlarını daha duyarlı davranmaya davet etti. Doktorların ili terk ettiğini belirten Sulhan, "Birçok doktor, mecburi hizmetini tamamladıktan sonra ili terk ediyor. Uzman doktorların yüzde 90'ı diğer doktorların ise yüzde 80'i mecburi hizmetini tamamlayıp kaçıyor. Bu, Şanlıurfalı hemşehrilerimize zarar veriyor. Kendi kendimize zarar vermeyelim." ifadelerini kullandı.

"DOKTOR KORKUDAN SEVK EDİYOR"
Doktorların, can güvenliği nedeniyle ağır hastaları il dışına sevk ettiğini aktaran Genel Sekreter Turhan Sulhan, ildeki doktorların, A sınıfı ameliyat denilen ağır ameliyatlara girmekten kaçındığını anlattı. Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından yapılan 11 bin ameliyattan, sadece 11 tanesinin A sınıf ameliyat olduğuna dikkat çeken Sulhan, hekimlerin can güvenliği endişesi taşıdığını söyledi.

HİZMETLER 10 YILDA 10 KATTAN FAZLA ARTMIŞ
Bu arada, Şanlıurfa'da sağlık alanında yaşanan gelişmelerin yansıtıldığı sunumda ciddi anlamda gelişme kat edildiği görülüyor. 2002 yılında 33 olan uzman doktor sayısının 2012 yılında 100'e, ameliyat sayısının 15 binden 220 bin 100'e, yoğun bakım yatak sayısının 10'dan 295'e, yeni doğan yeni bakım yatak sayısının 5'ten 245'e, yanık yatak sayısının sıfırdan 18'e yükseldiği öğrenildi.

"ÖLDÜRMEK İÇİN DEĞİL YAŞATMAK İÇİN MÜCADELE VERİYORLAR"
Sağlık Hizmetleri Birimleri Şanlıurfa İl Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu ise yaşanan son bir olayı hatırlatarak, doktora, 5 güvenlik görevlisi aracılığı ile hastaneye arka kapıdan giriş çıkış yaptırdıklarını belirterek, yaşanan vahşete dikkat çekti. Hiçbir sağlık çalışanının insanları öldürmek için mücadele vermediğini aktaran Mutlu, tüm personelin yaşatmak için mücadele ettiğini dile getirdi.

Tabipler Odası Başkanı Recep Demirbilek de medya desteği istedi. Demirbilek, medyanın, hasta yakınlarının iddialarını yansıtmadan önce karşı görüş almaları gerektiğine dikkat çekti. Demirbilek, bir çok haberin, hekimin görüşü alınmadan verildiğini, bunun da haber etiğine uygun olmadığını ifade etti.

Kaynak: bugun.com.tr / 19.11.2012